Osim što je ukusna, povrtna juha dobra je prilika da izvučemo svo ono zaleđeno povrće koje nam samo “leži u dubokom”. Uz fine griz noklice, dobivamo jednostavnu i ukusnu okrjepu za svaki dan.
S ovom povrtnom juhom jednostavno ne možete pogriješiti, pogotovo ako joj dodamo domaće griz noklice koje bude nostalgiju. Ovako pripremljene, uz malo strpljenja, noklice vam se sigurno neće raspasti. Recept možete izmjenjivati na razne načine, ovisno o tome što volite od povrća. Moja baka voli dodati korijen svježeg kupusa, pokoju bamiju ili čak i kalotoine ili čepove od paprike, dok moja mama voli ubacivati kockice butternut tikve.
SASTOJCI (lita i pol juhe):
- Voda
- Ulje
- Jedna veća mrkva
- Jedan manji crveni luk
- Dva manja ili jedan veći režanj češnjaka
- Celer
- Peršin list
- Prstohvat ili dva kopra
- vegeta i biber po ukusu
SASTOJCI (za griz noklice)
- Jedno jaje
- 4 i pol jušne žlice ulja
- 8 ravnih žlica griza
- Malo nasjeckanog peršina ili vegete po želji
PRIPREMA(juha)
- U lonac sipajte litru i pol vode (otprilike 6 punih kriglica od senfa), malo ulja i stavite da se grije.
- Dok se voda grije, očistite mrkvu i celer i narežite na kolutiće ili kockice.
- Crveni luk i češnjak samo očistite od ljuske i crveni luk zarežite dva puta kako bi dobili spojene četvrtine.
- Peršin operite i nasjeckajte listove na sitnije.
- Sve skupa ubacite s koprom u vodu da se kuha.
- Kada se povrće skuha, ubacite začine i nakon par minuta smanjite toplinu kako bi juha bila vruća, ali da ne vrije u potpunosti.
- Kada juha prestane vriti, ukuhajte noklice
PRIPREMA(noklice)
- Dok se povrće kuha, u posudi razmutite vegetu ili listove peršina, jaje i ulje. Nemojte staviti previše začina kako se noklice ne bi raspale.
- S jušnom žlicom koja je jednaka kao ona s kojom ste dodavali ulje odmjerite 8 ravnih žlica griza i ubacite u posudu s razmućenim jajetom i uljem. Dobro promiješajte.
- Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta. Ne brinite se ako se smjesa čini prerijetka, zgusnut će se.
- Žlicom po vašem izboru grabite male djeliće smjese i ubacujte u juhu.
- Noklice ukuhavajte u vrućoj juhi, ali ne kipućoj. Ako se ukuhavaju u kipućoj vodi, one se raspadaju.
Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo