[BAKINA KUHINJA] Jednostavan marokanski recept koji možete začiniti po vlastitom ukusu
Marokanska kuhinja je spoj mediteranske i andaluzijske kuhinje, a svoju posebnost zahvaljuje brojnim začinima. Najčešće korišteni začini su kurkuma, muškatni oraščić, anis, korijander, šafran, a čaj od mente se pije uvijek nakon jela. Jede se puno mesa kao što su janjetina, ovčetina, zečetina, ali i piletina. Još jedna posebnost je kruh koji se jede uz svaki obrok. Mi vam donosimo recept za piletinu s limunom i maslinama kojoj je prilog kus-kus.
Ovo jelo se inače radi u glinenoj posudi s poklopcem u obliku stošca koji se naziva Tagine. U ovoj se posudi mogu raditi razna mesa, ali i slatke varijante jela. Ako nemate glinenu posudu, budite bez brige jer ovo jelo, koje smo pronašli na internetu, se može na isti način napraviti i u tavici ili u loncu.
SASTOJCI:
Za marinadu:
- 1-2 svježe crvene paprike
- Pola glavice luka
- Malo kajenskog papra
- 2 čežnja češnjaka
- Žličica naribanog đumbira
- 2 žlice cimeta
- 100 ml ulja
Za piletinu:
- 2 žlice maslinovog ulja
- Jedan luk
- 500 gr piletine
- Začini: kurkuma ili curry, kim, peršin, korijander, sol i papar
- Kokošja kocka
- 1 limun
- Žlica meda
- 60 gr zelenih maslina
PRIPREMA:
Nasjeckajte luk i papriku, usitnite češnjak, naribajte đumbir. Piletinu narežite na kockice ili trakice i prelijte sastojcima od kojih ste napravili marinadu. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
U tavi na ulje stavite luk i čekajte da se zastakli, potom dodajte mariniranu piletinu, kurkumu, kim i kratko pecite. Kada piletina postane bijela dodajte kokošju kocku i malo vode. Dodajte masline i limun narezan na ploške. Kuhajte oko 20 minuta, a pred kraj dodajte med, peršin i korijander. Posolite i popaprite. Ostavite da odstoji kako bi se okusi spojili. Ako vam nečega nedostaje, uvijek možete dodati još začina. Jednako tako, ako su vam komadi maslina ili paprike preveliki, možete ih, zajedno s uljem od pečenja, usitniti štapnim mikserom kako biste dobili umak. Kriške limuna možete ukloniti.
Kako biste u potpunosti bili u duhu Maroka, jelo poslužite s prilogom kus-kus. Možete ga kupiti u većim trgovačkim lancima ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Kao zamjena može poslužiti riža i ne zaboravite na kruh koji je Marokancima druga vilica kod jela.
- Argentinske empanade su jelo koje će vas osvojiti, a prigodne su za današnju utakmicu
- Napravite ove jednostavne, a fine bajadere uz samo nekoliko sastojaka
- Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
- Pečeni slanutak – zdrava grickalica koju možete napraviti sami u nekoliko koraka
- Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
- Jednostavna rolada od kestena koju možete napraviti u pola sata
- Varivo od svježih krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto
- Donosimo recept za odličan kolač od jabuka u koji idu samo suhi sastojci
- Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo