[BAKINA KUHINJA] Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
Njima obogaćujemo rižota, pohamo ih, pečemo na roštilju… Moderna kuhinja sljubljuje ih sa španjolskim šafranom, slatkim vrhnjem, kokosovim mlijekom, curryjem i tko zna s čim sve ne. Svaka čast, ali mi nećemo ići u tom pravcu, jer nas inspirira tradicionalna buzara od najjeftinije, a mnogima ukusnije od najskupljih, školjke Jadrana.
Svu ljepotu mora u sebi skriva školjka Jadrana koju kupiti možete za 20 kuna po kilogramu. Od toga ćete dobiti tek dvije porcije, ali i više ako ih iskoristite za rižot. Dagnje su vječna inspiracija kuharima koji ih danas spajaju s naočigled nespojivim namirnicama. Mi nećemo ići tim putem, jer uživamo u lokalnoj šibenskoj buzari kojoj, kada je o stanaricama ovoga podneblja riječ, premca nema.
Kada su svježe, jesti se mogu čim se otvore u loncu pod poklopcem, bez ikakvih dodataka, jer u sebi sadrže okus mora koji je najbolji začin. Veliki zaljubljenici jedu ih i sirove čim ih izrone. Ipak, s dodatkom malo maslinovog ulja, češnjaka, peršina i bijelog vina dobivamo vrhunsku tradicionalnu deliciju, a ovo je ujedno i jedini recept od jadranskih dagnji koji će vam ikada zatrebati.
Inače, buzaru pripremljenu od pola kilograma školjaka u restoranu ćete platiti 60 kuna. Za te novce kod kuće skuhate čak šest puta veću količinu, uz malo dodatne investicije za osnovne dodatke.
SASTOJCI (4 osobe):
- dva kilograma dagnji
- pola deci maslinovog ulja
- sjeckani peršin
- sjeckani češnjak
- dva deci bijelog vina
- krušne mrvice (po želji)
PRIPREMA:
- Želite li biti sigurni u svježinu dagnji, sve one koje su napukle ili su otvorene, a ne zatvore se kada ih kucnete, bacite. Školjke očistite i isperite u hladnoj vodi.
- Stavite dagnje u lonac, poklopite i čekajte da se otvore.
- Posipajte ih češnjakom te zalijte maslinovim uljem i vinom i pustite da zakuhaju.
- Dagnje izvadite, a umak zgusnite krušnim mrvicama (ovo nije obavezno) pa vratite školjke nazad i sve pospite peršinom.
- Na količinama češnjaka i peršina ne štedite, a pri konzumaciji možete dodati i još koju kapljicu maslinovog ulja.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo