Bakina kuhinja: Iskoristite muškatnu tikvu i napravite domaće njoke
Muškatna tikva može se jesti na više načina, a u trgovinama se može pronaći po povoljnim cijenama. Tako se od nje rade juhe, variva, umaci, slastice, ali i njoki. Izrada je vrlo jednostavna, a mogu se jesti uz bilo koji saft. U ovom slučaju će njoki od tikve biti idealan prilog, ali pazite na količinu jer su dovoljno zasitni sami po sebi.
Muškatna tikva ili Butternut ima oblik kruške, a može se spremati na razne načine. Ona ima i mnoge prednosti za zdravlje, bogata je vitaminima i vlaknima, a od jedne tikve možete dobiti više jela. Najvažnije je prvo je razrezati na pola i iz nje izvaditi koštice, a onda krenuti u daljnju pripremu.
SASTOJCI:
- 1 butternut tikva
- Brašno
- Malo soli
PRIPREMA:
Tikvu prvo prerežite i izvadite koštice. Potom je stavite u pećnicu na otprilike 30 minuta, ili dok ne omekani, na 180 stupnjeva. Izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi. Nakon toga maknite koru, narežite na manje komade i smiksajte štapnim mikserom ili izgnječite vilicom. Važno je da nema grudica i da ima teksturu pirea. Slično se radi i varivo od tikve, a recept možete pronaći ovdje.
Idući korak je dodavanje brašna, kojeg dodajete dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno tijesto. Izvaljajte ga na tanko i duguljasto, kao da radite obične njoke i režite male komade. Njoki će se udvostručiti kod kuhanja i mogli bi biti tvrdi, ako se odlučite na veće oblike. Savjet je da se režu na što manje komade. Potom ih ubacite u kipuću vodu i pričekajte dok nisu gotovi. Poslužite ih uz saft s junećim šniclama ili bilo koji drugi saft. Ako ste slučajno dobili puno njoka od muškatne tikve, možete ih i zamrznuti.
Druge recepte iz bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.