[BAKINA KUHINJA] Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
Dobili ste mandarine, ali imate koji kilogram viška? Osim kuhanja pekmeza, možete napraviti i vrlo brzi i jednostavni sirup u koji osim mandarina idu još samo dva sastojka – šećer i limunska kiselina, a ne morate ga ni kuhati.
Uvijek u sjeni limuna i naranči, mandarina je zbog intenziteta okusa i mirisa, ali i sočne pulpe s puno tekućine bez koštica, upravo ono idealno voće koje tražimo za sirup. Premda se klasični sirupi dobivaju kuhanjem voća, vode i šećera, mi smo odlučili zadržati onaj izvorni okus mandarine pa nismo dodavali vodu niti smo voće termički obrađivali. Nema ni potrebe s obzirom da ne idemo na količinu, nego na kvalitetu. Također, manja količina sirupa brzo će se popiti pa može stajati u frižideru dovoljno dugo da zaštitnu ulogu protiv kvarenja odigraju šećer i limunska kiselina.
Idealno bi bilo da imate električno cjedilo, ali i ako nemate, ništa zato jer se mandarina lako cijedi ručno, puna je gotovo bistrog soka i nema koštica. Mi smo koristili ono električno, jer već ima fino sito pa sok nismo morali procjeđivati, ali učiniti to možete kroz sitno sito ili gazu ili ne morate uopće ako volite pulpu.
Procijedili smo oko tri kilograma domaćih mandarina, od čega smo dobili oko 1,3 litara soka. Sok smo prebacili u lonac te mu dodali oko 700 grama šećera i žlicu limunske kiseline. Šećer se do drugoga dana otopio, dobili smo oko dvije litre sirupa koji smo rasporedili u dvije boce prethodno sterilizirane u pećnici.
Pulpu ne morate baciti, već od nje možete zakuhati malo finog džema. Ako cijele mandarine želite iskoristiti za džem, pogledajte recept 88-godišnjeg umirovljenika Mladena.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo