Bakina kuhinja: Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
Domaće krafne nezaobilazna su slastica u pokladnom razdoblju. Uz malo truda napraviti ih možete kod kuće. Donosimo recept za slasne, mekane i mirišljave pokladnice koji će vam sigurno uspjeti.
Razne krafne možete kupiti u trgovini, ali jednako tako ih možete i napraviti kod kuće. Bake znaju da to uopće nije isto, stoga valja uložiti malo truda u domaće krafne. A s ovim receptom ne možete pogriješiti.
Tajna je u glatkom brašnu, toplom mlijeku, mekše zamiješanom tijestu, kojoj žlici alkohola protiv upijanja masnoće i vrlo kratkom prženju za najukusniji rezultat!
SASTOJCI:
- Pola kilograma mekog brašna (prosijano)
- Jedan svježi ili suhi kvasac (mi smo koristili suhi)
- 2,5 dcl mlijeka
- 4 žlice ulja
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- vanilin šećer
- pola žličice soli
- 2 žlice ruma ili rakije (mi smo stavili oboje po žlicu)
- limunova korica
PRIPREMA:
Ako radite sa svježim kvascem, razradite ga u toplom mlijeku sa žlicom šećera i ostavite desetak minuta da nabubri. Ako radite sa suhim, možete se odmah baciti na pripremu tijesta. Mikserom ili pjenjačom prvo umutite jaja, šećer i vanilin šećer da dobijete svijetlo-žutu pjenicu pa pred kraj dodajte ulje i rum. U tu smjesu postepeno dodavajte brašno (mi smo ga dodavali kroz sito), suhi kvasac, sol, toplo mlijeko i na kraju limunovu koricu. Tijesto razradite s vilicom (naša metoda), kuhačom ili mikserom s metlicama za tijesto. Posudu s tijestom pokrijete s krpom i ostavite da se podiže oko sat vremena na toplom.
Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko premijesite te ga razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra. Prije valjanja pobrašnite tijesto s obje strane da vam se ne lijepi. Čašom izrezujte krugove i stavljate ih na pobrašnjenu podlogu. Višak tijesta premijesite i ponavljate postupak dok sve ne potrošite.
Krafnice ostavite da se dižu oko 15 minuta na toplom. Zagrijte oko pola litre ulja u dubokoj i široj posudi te kuhačom provjerite je li dovoljno zagrijano. Ako se stvaraju mjehurići, možete početi peći krafne, a jačinu slobodno malo smanjite. U ulje ide prvo gornja strana krafne koja nije bila na brašnu, dakle obrnuto od onoga kako su stajale. Uzimajte prvo krafne koje su se najviše digle stajanjem.
Kada ih stavite u vruće ulje, napuhat će se kao kugle. Nakon desetak sekundi, okrenite na drugu stranu jednako toliko dugo i vadite van. Jako je važno da se krafne peku doslovno nekoliko sekundi sa svake strane, bez straha da će ostati sirove jer su iznutra polušuplje. Dovoljno je da porumene. Stavljajte naviše tri do četiri krafne kako vam ne bi rashladile ulje i kako bi ih sve stigli izvaditi na vrijeme da ne pregore. Posložite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu. Po želji ih možete s bočne strane slastičarskom špricom napuniti pekmezom ili čokoladom.
Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite. Inspiraciju za razna slana i slatka jela možete pronaći i ovdje.