Bakina kuhinja: Hrskavi slanci poput grickalica oduševit će vašu obitelj

Luka Bumbak
26. siječnja 2025.
Novosti
A- A+

Kada čujete riječ ‘slanci’, zasigurno pomislite na duguljaste pekarske proizvode. Međutim, donosimo vam recept za ‘drugačije’ slance koji će vas oduševiti, dok ih grickate uz film ili seriju. Priprema je jako jednostavna, a sve je gotovo u 15-ak minuta.

slanci

Slanci | Foto: Mirovina.hr

Riječ ‘slanci’ najčešće asocira na dugačke pekarske proizvode ili kako ih neki vole zvati – ‘prstiće’. No postoje i slanci koji su hrskavi, zapečeni i tanki, poput najfinijih grickalica. Donosimo vam njihov recept za koji će vam trebati samo nekoliko sastojaka, od kojih većinu zasigurno imate kod kuće.

SASTOJCI

  • 1/2 kg brašna
  • 1 margarin
  • 1 kiselo vrhnje
  • malo soli
  • 1 jaje
  • kim, mak ili sezam

PRIPREMA

  • Brašno, sol, margarin i kiselo vrhnje rukama umijesite u tijesto dok ne postane glatko i dok se ne lijepi.
  • Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra ili tanje, prema želji.
  • Razvaljano tijesto narežite na prutiće koristeći kotačić ili nož.
  • Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i posložite prutiće jedan do drugog.
  • Razmutite jaje i premažite svaki prutić kistom.
  • Po želji pospite prutiće kimom, makom ili sezamom.
  • Stavite lim u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 10–15 minuta.

Vrijeme pečenja možete prilagoditi svom ukusu – kraće za mekše slance, a duže za jaču hrskavost. I jedna i druga varijanta bit će jako ukusna, a slanci će se zasigurno pojesti u vrlo kratkom roku. Ovaj recept savršen je za večernje grickanje s obitelji uz filmove i serije. Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap