Grah s kiselim zeljem, zapečeni grah, vojnički grah… Sve te izvedenice kraljuju zimskim jelovnicima, ali grah možemo pripremiti i malo laganije. Riječ je o varivu s ječmom uz dodatak povrća, a za koje nije potrebna zaprška. Ipak, trebat će vam malo špeka. Ječam će grahu dati potrebnu gustoću i kremastost, a super je rješenje kada nemate puno graha.

Lagano grah varivo Foto; Mirovina.hr/Pexels/Canva
Grah je svakako na tronu svake kuhinje, posebice zimi. Tada najčešće spremamo grah s kiselim zeljem, zapečeni grah, vojnički grah… Ipak, postoje i neke malo laganije varijante grah variva.
Pritom glavnu ulogu igra ječam koji daje punoću i kremoznost pa ne moramo koristiti zapršku. Uz dodatak pokoje kockice pancete i povrća; luka, češnjaka, mrkve, peršina i pelata rajčice, dobit ćemo jedno doista lagano i ukusno varivo. Grah varivo ne mora biti teško, a mi smo ga pripremili na ovaj način koji ne zahtijeva previše ni truda ni financija. Bit će dovoljno i za idući dan, iako sastojke možete prilagoditi i za jednu osobu.
SASTOJCI:
- 1/2 kg suhog graha trešnjevca (ili neke druge vrste)
- 1/2 šalice ječma
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 3 velike mrkve
- 1 korijen peršina
- 3 žlice pelata rajčice
- malo slatke paprike
- nekoliko kockica špeka ili pancete
- lovor, sol, papar i ostali začini po želji
PRIPREMA:
- Grah namočite preko noći i drugi dan bacite vodu u kojoj se namakao. Ulijte novu i kuhajte grah oko 10 minuta. Bacite vodu, dobro isperite grah i ulijte novu hladnu vodu.
- Odmah možete dodati sve ostale sastojke; ječam, luk, češnjak, mrkvu, peršin, pelate, slatku papriku, lovor i kockice špeka ili pancete. Ako želite malo puniji obrok, pošto u ovu verziju graha ne ide ni ulje ni zaprška, možete dodati i kožice od špeka. Ako nemate špek, ulijte malo ulja.
- Neka se sve lagano krčka najmanje sat i pol vremena. Dodajte nasjeckane listove peršina na kraju, dodatno posolite i popaprite i vaše varivo je spremno za konzumaciju.
- Ječam će dati dovoljno gustoće, a ako vam je rijetko, slobodno prepecite ravnu žlicu brašna na tri žlice ulja i dodajte u grah pa pustite da još malo prokuha. Ako ste ranije dodali ulja, onda ovaj korak preskočite da vam ne bude premasno. Brašno uvijek možete rastopiti sa strane u malo ‘juhice’ od graha pa umiješati u lonac te pustiti da prokrčka.
Ostale recepte iz naše Bakine kuhinje potražite ovdje.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.