[BAKINA KUHINJA] Fina, brza i jednostavna: Griz juha!

Barbara Jurišić
20. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Griz juha generacijama se prenosi s koljena na koljeno u raznim oblicima. Oduševit će vas svojom teksturom, okusom, brzinom izrade i dostupnosti začina. Za njenu izradu vam ne treba puno vremena niti novca.

Griz juha
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Griz juha već se generacijama jede upravo zbog svoje jednostavnosti. Sastojci su lako dostupni, svatko može dodati u nju neki začin i na taj način učiniti ju svojom. Sastojke smo sastavili za jednu osobu, ali lako ju se može napraviti za više ljudi. Poduplate sve sastojke osim jajeta. Jedno jaje ide na jednu do dvije osobe. Za tri osobe već možete staviti dva jajeta i tako dalje.

SASTOJCI (za jednu osobu):

  • Jedna jušna žlica griza
  • Ulje
  • 3 dcl vode (jedna kriglica od senfa i još prst i pol)
  • Jedan mali ili pola većeg češnja češnjaka
  • Kim
  • Slatka crvena paprika
  • Biber
  • Sol
  • Jedno jaje

PRIPREMA:

  • Nasjeckajte bijeli luk na ploškice.
  • U lonac stavite griz, češnjak, kim, crvenu papriku, sol, biber.
  • Sipajte ulja tek toliko da se smjesa počne grudati.

    Smjesa griza i začina s uljem
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

  • Ispržite griz i začine dok smjesa ne počne isparavati ili, ako niste sigurni da vam neće zagorjeti, izostavite papriku i pržite dok griz ne postane zlatan. Papriku možete dodati naknadno.
  • Dosipavajte vodu malo po malo i brzo miješajte kako vam se ne bi stvorile grudice. Bit će vam lakše ako budete koristili metlicu za mućkanje.
  • Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok griz ne nabubri i dok se češnjak ne skuha. U početku će vam izgledati jako rijetko, ali nakon par minuta će se već zgusnuti.

    Griz juha netom nakon dodavanja vode
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

  • Razmutite jedno jaje, sipajte malo po malo u juhu dok brzo miješate kako bi ispalo kao končići.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap