[BAKINA KUHINJA] Faširanci i krumpir salata – klasičan i zasitan obrok
Faširanci s krumpir salatom ručak je koje možemo jesti i ljeti i zimi. Uvijek godi našim želucima. Priprema je zabavna, tako da to jelo možete raditi i sa svojim unucima koji sigurno obožavaju faširance.
Faširance i krumpir salatu skoro svi vole, a priprema nije jako teška niti predugačka. Odlično je jelo za trenutke kada želite kuhati nešto s unucima. Recept je za jednu osobu, ali lako se smjesa može poduplati ili nešto više. Jedino ne dodajete više od jednog jajeta kako se ne bi promijenio okus. Ako radite za više od četvoro ljudi, dodajte jedno jaje više.
SASTOJCI(za jednu osobu):
Faširanci
- 150 g mljevenog mesa
- Jedno jaje
- Feta suhog kruha
- Jedan manji crveni luk
- Mali režanj češnjaka
- Sol, papar, crvena blaga paprika
- Malo vegete po želji
- Sjeckani peršin po želji
- Brašno
- Ulje
PRIPREMA:
- Namočiti kruh dok totalno ne omekša. Nakon što on omekša, ocijedite ga i rukama istisnite ostatak vode.
- Pomiješati rukama u posudi meso, ocijeđeni kruh, crveni luk sitno narezan na kockice, sitno nasjeckani češnjak i jedno jaje.
- Kada je smjesa dobro pomiješana, dodati ostale začine i ostaviti smjesu da odstoji 10-ak minuta.
- Oblikujte male kuglice rukama, uvaljajte ih u brašno i dlanovima ih stisnite tako da oblikujete male pljeskavice.
- Zagrijete ulje i pečete ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svake strane.
Ako želite da vam faširanci budu hrskaviji, umjesto brašna koristite krušne mrvice i ne poklapajte posudu u kojoj se nalaze dok su vruće. Tako ćete dobiti hrskavu koricu.
Krumpir salata
SASTOJCI(za jednu osobu):
- 3 veća krumpira
- Jedan manji crveni luk
- Četvrt čajne žlice senfa
- Sol, ulje, ocat
- Po želji, biber
PRIPREMA:
- Operite krumpir pod vodom i stavite ih da se kuhaju s ljuskom.
- Za to vrijeme, narežite crveni luk na tanke ploške i dodajte senf, ocat, ulje i sol. Vilicom izgnječite luk.
- Stavite skuhani krumpir pod hladnu vodu i ogulite ga.
- Oguljeni krumpir narežite na ploške.
- Pomiješate krumpir s prethodno priređenim lukom.
- Dodate ulja dovoljno da salata ne bude suha.
- Od gore pospete biberom.
Ako vam sirovi luk teško sjeda na želudac, ispržite ga na ulju dok ne postane staklaste boje prije dodavanja začina.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo