Bakina kuhinja: Evo koji su vas recepti najviše oduševili ove godine
Bakina kuhinja je naša rubrika u kojoj jednom tjedno možete pronaći zanimljiv recept za slana ili slatka jela. Tako vam najčešće donosimo recepte za sezonska jela, kao što su trenutno sarma ili francuska salata, ali i za jela koja se mogu raditi bilo kada. Posebnost naših recepata je što ih uvijek i sami isprobamo i napravimo, a usput i fotografiramo da vidite kako ona stvarno izgledaju, bez previše uljepšavanja. Ove godine su vas tako najviše zanimali recepti za salatu s tjesteninom, heljdu, leću, ali i brojni drugi.
Bakina kuhinja krije puno tajni i ljubavi u kuhinji koje vode i do dobrog jela. Upravo je takva i naša rubrika u kojoj vam redovito donosimo zanimljive recepte.
Svako jelo ima svoj recept, a tajne zna samo kuharica ili kuhar. Ipak, mi smo svoje recepte odlučili podijeliti s vama, a neki od vas su nas počastili sa svojim receptima koje nam uvijek možete poslati na [email protected]. Donosimo vam kratki popis recepata koji su vas ove godine oduševili, a ako ih želite i sami napraviti, uvijek možete kliknuti na poveznicu i replicirati recept.
1. Salata s tjesteninom
Salata s tjesteninom je idealno jelo za ljeto, ali i za dane kada ne znate što kuhati. Vrlo se jednostavno radi, a sastojci su zapravo sve što od povrća imate u hladnjaku uz dodatak šunke i kiselo vrhnje ili jogurt. Recept možete vidjeti ovdje.
2. Heljda s paprikom i patlidžanom
Drugi recept koji vas je oduševio je onaj s heljdom u glavnoj ulozi. Ova namirnica daje svakoj hrani određenu punoću okusa, a mi smo je pripremili u obliku hranjivog, gustog variva. Od povrća možete koristiti i neko drugo, sezonsko povrće, pošto je ipak heljda ovdje u glavnoj ulozi. Recept možete pročitati ovdje.
3. Kroštule
Kroštule su slastica koja se najčešće jede u Dalmaciji i to upravo u ovo blagdansko vrijeme. Najvažnije je napraviti dobro tijesto i pržiti ga u dovoljnoj količini dobro zagrijanog ulja. Od tijesta možete raditi razne oblike, poput rombova, pravokutnika, mašnica ili trakica, a kada je gotovo se po njima posipa šećer u prahu. Recept možete pronaći ovdje.
4. Varivo od leće
Još jedno varivo je svoje mjesto pronašlo na ovom popisu, a to je varivo od smeđe leće. Tajna ovog variva je u lovorovom listu koje će mu dati poseban ‘štih’. Ako ga želite dodatno obogatiti, možete dodati i razno povrće, ali i začine po želji. Možete u njega dodati i sitno narezani krumpir, tjesteninu ili palentu, a kako se točno radi pročitajte na linku.
5. Šmorne, šmarn
Šmarn ili carski drobljenac je jelo nalik palačinki, ali puno finije. Može se jesti za doručak, međuobrok ili večeru, a dodaje mu se šećer, cimet ili kakao. Ovo jelo su često radile naše bake pa budi i dozu nostalgije. Jednostavno je za napraviti, a može poslužiti i kao desert kada nemate ništa drugo. Recept pogledajte u ovom tekstu.