Sezona je smokava, a osim tradicionalnog sušenja, postoji bezbroj načina kako ovaj plod kasnog ljeta možemo sačuvati kroz cijelu godinu. Ovo voće već dugo nije vezano samo za mediteransku klimu, a višak koji ne pojedemo valja iskoristiti. Za ljubitelje slatkog idealna je priprema džema. A dobra je stvar da ga možemo skuhati i bez šećera!
Poput jako zrelih šljiva, za pripremu džema bez šećera idealne su kasne smokve. Zrele plodove u pekmez ćete pretvoriti u tren oka, pogotovo ako ih narežete na jako sitne komadiće, što će skratiti vrijeme kuhanja. Smokve sadrže puno pektina pa vam dodaci za zgušnjavanje nisu potrebni.
Ukoliko vam je smjesa previše gusta, uvijek možete dodati malo vode. Isto tako, pola ili cijelu smjesu možete usitniti štapnim mikserom.
Inače, smokve su bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Potiču cirkulaciju, dobar san, a ljekovit učinak imaju na naše grlo, pluća i probavu.
SASTOJCI
- dva kilograma smokava
- 250 grama šećera (bolje bez ako su jako zrele)
- sok od jednog limuna
- dva vanilin šećera
- korica limuna po želji
- malo vode po potrebi
- rum po želji
PRIPREMA
- Smokve operite i narežite na što sitnije komadiće
- Dodajte im šećer samo ako je potrebno te kuhajte u dubljem loncu pola sata uz neprestano miješanje. Ako je smjesa pregusta, dolijte malo vode
- Na kraju dodajte vanilin šećer, sok limuna i limunovu koricu i malo ruma po želji te sve dobro promiješajte
- Vrući džem sipajte u sterilizirane staklenke, poklopite i okrenite naopako
- Ostavite ih u tom položaju da se hlade jedan dan
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo