Sezona je šljiva koje su idealne za pripremu ukusnog džema od šljiva po receptu naših baka. Uz malo truda dobit ćemo ukusnu i jeftinu slasticu u kojoj možemo uživati bez ičega, s kruhom ili kao savršenim dodatkom raznim desertima, poput svima omiljenih palačinki. Nema tog industrijskog namaza koji će zamijeniti ovu domaću deliciju.
Džem od šljiva s dodatkom ruma jedna je od najfinijih slastica iz kuhinja naših baka. Za deset kuna uz malo truda nastaje desert u kojemu možemo uživati samostalno, s kruhom ili ga dodavati u palačinke, kolače i ostala jela.
Donosimo recept iz bakine kuhinje za malu količinu koja vam neće uzeti previše vremena.
SASTOJCI
- kilogram šljiva
- pola kilograma šećera
- O,3 decilitra ruma
PRIPREMA
- Šljive operite i izvadite koštice. Stavite ih u lonac s debljim dnom i miješajte ih na srednje jakoj vatri kako se ne bi zalijepile.
- Kada šljive puste sok, smanjite vatru i nastavite ih kuhati na slabijoj temperaturi
- Tek kada se voće raspadne, dodajte šećer i kuhajte dok višak tekućine ne ispari.
- Nastavite kuhati dok se džem ne zgusne, a svaka kožica šljive ne stisne.
- Na kraju dodajte rum i kuhajte još koju minutu dok alkohol ne ispari i ne ostane samo fini miris ruma
Želite li provjeriti je li vaš džem od šljiva gotov, stavite žlicu džema na tanjurić i pustite da se malo ohladi. Ako je gust i sporo se razlijeva, znači da je gotov.
PAKIRANJE U TEGLICE
Oprane i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu otprilike 20 minuta na 100 stupnjeva. Vrući džem sipajte u vruće teglice i odmah ih čvrsto zatvorite. Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se džem ne ohladi. Teglice spremite na suho i tamno mjesto i kada ih otvorite, čuvajte ih u hladnjaku.
Javljate nam vaše recepte na [email protected]. Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.