[BAKINA KUHINJA] Džem od bresaka – jednostavni recept od samo tri sastojka
Imate viška bresaka i ne želite ih baciti? Super, napravite džem. Donosimo vam jednostavni i brzi recept za malu količinu, a vi naravno možete napraviti i više kako biste mirisnu voćku što dulje zadržali u teglici i nakon što nas ljeto napusti. Uostalom, čemu kupovati skupe i umjetne marmelade kada ih možemo napraviti sami od raznog sezonskog voća.
Naše su bake džemove kuhale i hladile po nekoliko puta, a cijeli postupak ponekad bi trajao danima. Kuhale su se velike količine domaćeg voća i šećera kako bi komadiće ljetnih mirisa i okusa u teglicama mogli sačuvati i za zimu. No, i bake su danas ubrzale postupak u nedostatku vremena i fizičke nemogućnosti višesatnog stajanja za štednjakom. Još kada k tomu pridodamo nesnosne vrućine… Ne isplati se. No, ono što se isplati jest svaki višak voća, makar i kilogram, pretvoriti u slasni džem. Na redu su breskve pa vam donosimo jednostavan recept jedne bake. Postupak je lagan, a sastojci su prirodni.
SASTOJCI:
- kilogram bresaka
- 200 grama šećera (može i manje)
- dvije žlice limunova soka
PRIPREMA:
- Ako je breskva domaća, ostavite koru, ako nije, breskve operite, osušite, ogulite i otklonite koštice.
- Breskve narežite na komadiće veličine dva centimetra, stavite ih u lonac i dodajte šećer i limun. Dobro sve promiješajte i ostavite u hladnjaku od 7 do 12 sati.
- Lonac stavite na štednjak i kada voće prokuha, uklonite pjenicu , smanjite vatru i kuhajte još najmanje oko 40 minuta.
- Često miješajte, a vrijeme kuhanja iskoristite kako biste pasterizirali staklenke i poklopce. To ćete učiniti tako da oprane staklenke stavite u pećnicu pola sata na 100 stupnjeva.
- Gotovim džemom napunite staklenke, pazeći da ostane barem centimetar od vrha.
- Vratite pune staklenke kratko u pećnicu, zatim stavite poklopac, zatvorite i pustite da se hladi u pećnici.
- Čuvajte na suhom i hladnom mjestu ili u hladnjaku.
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo