Bakina kuhinja: Donosimo vam starinski recept za dalmatinske kroštule

Luka Bumbak
16. veljače 2025.
Novosti
A- A+

Kroštule su poznate slastice koje se najčešće jedu u Dalmaciji i Istri. Za njihovu pripremu potrebni su vam sastojci koje imate kod kuće, ali i malo rakije te ruma. Donosimo starinski, bakin recept koji će vas oduševiti u nadolazeća pokladna vremena.

Kroštule | Foto: Mirovina.hr

Kroštule su tradicionalna slastica iz Hrvatske, posebno popularna u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru. Riječ je o prženom tijestu koje se oblikuje u razne oblike, najčešće u vrpce ili mašnice, a zatim se posipa šećerom u prahu. Donosimo vam starinski recept koji će vas zasigurno oduševiti i osladiti.

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 3 žlice rakije
  • 3 žlice ruma
  • 4 žlice otopljene svinjske masti
  • 2 vanilina šećera
  • 1 žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 40 – 45 dkg brašna
  • ulje za prženje

PRIPREMA:

  1. Izmiješajte jaja, šećer i alkohol.
  2. Dodajte sol i brašno te zamijesite tijesto koje ne smije biti ni pretvrdo ni premekano.
  3. Ostavite tijesto da odmori pola sata.
  4. Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte ga i izrežite na trake po želji.
  5. U zagrijano ulje stavljajte tijesto i pržite ga s obje strane minutu do dvije. Tijesto mora ostati svijetle boje.
  6. Izvadite kroštule, stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja, i pospite šećerom u prahu.

Kroštule možete rezati u različite oblike – kao mašne ili kao obične trake. Ostale recepte iz naše bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap