Bakina kuhinja: Donosimo vam starinski recept za dalmatinske kroštule
Kroštule su poznate slastice koje se najčešće jedu u Dalmaciji i Istri. Za njihovu pripremu potrebni su vam sastojci koje imate kod kuće, ali i malo rakije te ruma. Donosimo starinski, bakin recept koji će vas oduševiti u nadolazeća pokladna vremena.
![](https://www.mirovina.hr/app/uploads/2025/02/Untitled-design-46.jpg)
Kroštule | Foto: Mirovina.hr
Kroštule su tradicionalna slastica iz Hrvatske, posebno popularna u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru. Riječ je o prženom tijestu koje se oblikuje u razne oblike, najčešće u vrpce ili mašnice, a zatim se posipa šećerom u prahu. Donosimo vam starinski recept koji će vas zasigurno oduševiti i osladiti.
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 3 žlice rakije
- 3 žlice ruma
- 4 žlice otopljene svinjske masti
- 2 vanilina šećera
- 1 žličica šećera
- prstohvat soli
- 40 – 45 dkg brašna
- ulje za prženje
PRIPREMA:
- Izmiješajte jaja, šećer i alkohol.
- Dodajte sol i brašno te zamijesite tijesto koje ne smije biti ni pretvrdo ni premekano.
- Ostavite tijesto da odmori pola sata.
- Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte ga i izrežite na trake po želji.
- U zagrijano ulje stavljajte tijesto i pržite ga s obje strane minutu do dvije. Tijesto mora ostati svijetle boje.
- Izvadite kroštule, stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja, i pospite šećerom u prahu.
Kroštule možete rezati u različite oblike – kao mašne ili kao obične trake. Ostale recepte iz naše bakine kuhinje pogledajte ovdje.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.