Bakina kuhinja: Donosimo recept za jednostavan kolač u čaši, a glavni sastojak su jagode

Ana Kanazir
3. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Koliko puta vam se dogodilo da ste kupili mjericu jagoda od koje vam je puno jagoda ostalo nepojedeno, a u međuvremenu su se i pokvarile. Upravo to se skoro dogodilo i nama pa smo ovo voće odlučili iskoristiti na jednostavan način. Donosimo vam recept za kolač u čaši u kojem glavnu ulogu imaju jagode.

Kolač od jagoda u čašo

Kolač u čaši | Ilustracija: Screenshot YouTube

Kolač u čaši je vrlo jednostavan, a i serviranje će biti vrlo primamljivo vašim ukućanima. Osim izgleda, oduševit će ih i poseban okus. Sastoji se od bijele kreme i sirupa s jagodama, a uvijek se mogu dodati i čokolada ili neki orašasti plodovi.

SASTOJCI:

SASTOJCI ZA KREMU:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml mlijeka
  • 80 gr šećera
  • 1 vrećica želatine
  • 1 vanilin šećer ili žličica arome vanilije
  • Malo soli

SASTOJCI ZA PRELJEV

  • 300 gr jagoda
  • Oko 500 ml vode (po potrebi i manje)
  • 3 žlice šećera
  • Vrećica želatine

PRIPREMA:

Prije svega želatinu pomiješajte s četiri žlice hladne vode i ostavite da nabubri. U isto vrijeme zagrijte vrhnje za šlag, mlijeko, šećer i aromu vanilije. Pustite da provrije, ugasite vatru i dodajte želatinu. Miješajte sve dok se želatina ne otopi. Dodajte i malo soli. U čaše, koje ste pripremili za serviranje, stavite pola ove smjese pa ih stavite u zamrzivač.

Dok se krema hladi, vrijeme je da se napravi preljev. Jagode dobro operite i narežite. Stavite ih u lonac i dodajte im šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Udaljite ih s vatre i usitnite štapnim mikserom. Vratite na vatru i dodajte u njih do 500 mililitara vode pa malo prokuhajte. Želatinu napravite po uputama i dodajte u toplu tekućinu s jagodama koju ste odložili sa strane. Promiješajte da se želatina otopi.

Izvadite čaše iz zamrzivača i nakon što se dio s jagodama malo ohladio prelijte ga po kremi. Vratite ponovno u zamrzivač na deset minuta i onda stavljajte ostatak kreme. Desert stavite u hladnjak da se do kraja stisne. Dobit ćete kolač u otprilike šest čaša. Po potrebi uvijek možete poduplati sastojke, a na kraju čaše možete ukrasiti i topljenom čokoladom koja odlično ide uz jagode.

Sve recepte iz bakine kuhinje možete pronaći ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap