Bakina kuhinja: Donosimo recept za jednostavan kolač u čaši, a glavni sastojak su jagode
Koliko puta vam se dogodilo da ste kupili mjericu jagoda od koje vam je puno jagoda ostalo nepojedeno, a u međuvremenu su se i pokvarile. Upravo to se skoro dogodilo i nama pa smo ovo voće odlučili iskoristiti na jednostavan način. Donosimo vam recept za kolač u čaši u kojem glavnu ulogu imaju jagode.
Kolač u čaši je vrlo jednostavan, a i serviranje će biti vrlo primamljivo vašim ukućanima. Osim izgleda, oduševit će ih i poseban okus. Sastoji se od bijele kreme i sirupa s jagodama, a uvijek se mogu dodati i čokolada ili neki orašasti plodovi.
SASTOJCI:
SASTOJCI ZA KREMU:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 ml mlijeka
- 80 gr šećera
- 1 vrećica želatine
- 1 vanilin šećer ili žličica arome vanilije
- Malo soli
SASTOJCI ZA PRELJEV
- 300 gr jagoda
- Oko 500 ml vode (po potrebi i manje)
- 3 žlice šećera
- Vrećica želatine
PRIPREMA:
Prije svega želatinu pomiješajte s četiri žlice hladne vode i ostavite da nabubri. U isto vrijeme zagrijte vrhnje za šlag, mlijeko, šećer i aromu vanilije. Pustite da provrije, ugasite vatru i dodajte želatinu. Miješajte sve dok se želatina ne otopi. Dodajte i malo soli. U čaše, koje ste pripremili za serviranje, stavite pola ove smjese pa ih stavite u zamrzivač.
Dok se krema hladi, vrijeme je da se napravi preljev. Jagode dobro operite i narežite. Stavite ih u lonac i dodajte im šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Udaljite ih s vatre i usitnite štapnim mikserom. Vratite na vatru i dodajte u njih do 500 mililitara vode pa malo prokuhajte. Želatinu napravite po uputama i dodajte u toplu tekućinu s jagodama koju ste odložili sa strane. Promiješajte da se želatina otopi.
Izvadite čaše iz zamrzivača i nakon što se dio s jagodama malo ohladio prelijte ga po kremi. Vratite ponovno u zamrzivač na deset minuta i onda stavljajte ostatak kreme. Desert stavite u hladnjak da se do kraja stisne. Dobit ćete kolač u otprilike šest čaša. Po potrebi uvijek možete poduplati sastojke, a na kraju čaše možete ukrasiti i topljenom čokoladom koja odlično ide uz jagode.
Sve recepte iz bakine kuhinje možete pronaći ovdje.