[BAKINA KUHINJA] Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!

Jasmina Grgurić Zanze
24. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Ako bismo morali izdvojiti desert iz kućne radinosti koji nas istoga trenutka vraća u djetinjstvo, onda bi to bez dileme bile – šnenokle. Snježni oblaci u gustoj, žutoj kremi opojnim mirisom ispunjavali bi cijelu kuhinju. Nazivaju ih i plutajućim otocima, izvorno su austrijski, ali od davnina su se već udomaćili na našim prostorima. Donosimo vam recept koji je s nama podijelila umirovljenica Inga, a na ovaj način pripremala ih je još njezina baka.

Šnenokle (Snimak zaslona/Youtube)

Umirovljenica Inga Aladrović, po struci kuharica koja ima jako malu mirovinu, ali se ne žali puno, kaže, jer ima onih kojima je i gore, poslala nam je starinski recept za desert našega djetinjstva – šnenokle. Naslijedila ga je još od svoje bake, a preporuča ga kao ukusnu slasticu za hladne i kišne jesenske dane.

I doista, kada nam se jede nešto slatko, potrebno nam je svega nekoliko sastojaka i malo stajanja uz štednjak kako bismo pripremili opojne oblačiće u gustoj žutoj kremi koja neodoljivim mirisom ispunja cijeli dom, toliko da iz ladice vadimo žlicu dok se naše šnenokle nisu još pošteno ni ohladile.

SASTOJCI:

  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • litra mlijeka
  • žlica brašna

PRIPREMA:

  • Uzmete sedam jaja, odvojite u jednu posudu žutanjke, a u drugu bjelanjke. U posudu sa žutanjcima dodajte 7 žlica šećera i dva vanilin šećera, a bjelanjke u drugoj posudi posebno izradite mikserom i na kraju dodajte žlicu šećera.
  • Kada izradite žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte žlicu brašna.
  • Skuhajte litru mlijeka. Kada zavrije, žlicom vadite bjelanjke i stavljajte u mlijeko kao loptice. Kada malo prokuhaju u mlijeku, izvadite ih van u posebnu posudu.
  • U to isto mlijeko u kojem ste kuhali bjelanjke sada ulijete smjesu sa žutanjcima. Ostavite da smjesa malo prokuha i izmiješajte.
  • Zatim maknete smjesu od žutanjaka sa vatre i prelijete ju preko bjelanjaka koje držite u posebnoj posudi. Zato posuda za skuhane loptice od bjelanjaka mora biti malo veća.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected]@.

Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none

Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu

Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap