[BAKINA KUHINJA] Da se ne baci: Ukusna i zdrava salata od ostataka hrane
U bakinoj kuhinji ista se jela rijetko, gotovo nikada, ne jedu dva dana zaredom. U najboljem slučaju, ono što se ruča danas, ostavlja se tek za prekosutra u malo izmijenjenoj verziji. Nažalost, puno toga završi u smeću ili kao hrana za životinje. Ne kažemo da u tomu ima nešto loše, ali ponekad možemo biti ekonomični pa od ostataka hrane pripremiti ukusan obrok za drugi dan bez nekog posebnog troška, primjerice – salatu!
Jedna baka otkrila nam je kako ljetni period čini podnošljivijim u kuhinji. Manje se znoji za štednjakom, a ujedno i uštedi koju kunu. Zahvalni su joj posebno unuci koji bakinu salatu sa sezonskim povrćem i ostacima pečenoga mesa od jučerašnjeg ručka jednostavno – obožavaju.
Mi vam donosimo salatu bake Vesne koju možete mijenjati ovisno o tomu koje sezonsko povrće imate, a umjesto ostataka pečenog mesa možete koristiti i lešo meso, pečenu ribu… I ne zaboravite na ugljikohidrate. Umirovljenica Vesna ima sreću da roge, krastavce, rajčice i zelenu salatu ima u svom vrtu pa ih koristi kao bazu, najčešće s ostacima pečene piletine od nedjeljnog ručka.
SASTOJCI (za četiri osobe):
- glavica zelene salate
- dvije veće rajčice
- veliki krastavac
- jedna velika roga
- pola šalice ječma
- pečena piletina
- dva kuhana jaja
- ulje
- ocat
- suhi zeleni začini
- sjemenke (po želji)
- sol i papar
PRIPREMA:
- Pola šalice ječma operemo i stavimo kuhati u triput veću količinu hladne vode. Pustimo da zakuha pa poklopimo i smanjimo vatru kuhajući jedno pola sata d 45 minuta na lagano. Umjesto ječma, koristiti možete tjesteninu, rižu ili kockice preprženog staroga kruha. Naime, hrskavi tostići izvrstan su kontrast mekanoj salati.
- Na tvrdo skuhamo dva jaja te ih nakon desetak minuta stavimo u hladnu vodu.
- Za to vrijeme očistimo od kožice i kosti ostatke naše pečene piletine od jučerašnjeg ručka. Meso natrgamo na sitne komadiće nepravilna oblika.
- Operemo zelenu salatu, osušimo i listove natrgamo na manje komadiće. Očistimo preostalo povrće i narežemo na sitnije komade ili trakice.
- Kod začinjavanja, jako je važan redoslijed pa tako zelenu salatu začinjavamo najviše dodajući ocat, ulje, sol i papar. Sve dobro izmiješamo pa ubacimo komadiće ostalog narezanog povrća. U ovoj fazi dodajemo zelene suhe začine ako želimo, poput bosiljka ili majčine dušice. Ako su svježi, još bolje.
- Sada u našu salatu stavljamo pečeno meso koje je već začinjeno te lagano promiješamo. Dodamo sjemenke ako ih imamo i volimo (lan, suncokret…) Na vrh naše salate dodamo jaja narezana na tanke ploške te začinimo još lagano po želji.
Dobar tek!
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo