[BAKINA KUHINJA] Da se ne baci: Ukusna i zdrava salata od ostataka hrane

Jasmina Grgurić Zanze
17. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

U bakinoj kuhinji ista se jela rijetko, gotovo nikada, ne jedu dva dana zaredom. U najboljem slučaju, ono što se ruča danas, ostavlja se tek za prekosutra u malo izmijenjenoj verziji. Nažalost, puno toga završi u smeću ili kao hrana za životinje. Ne kažemo da u tomu ima nešto loše, ali ponekad možemo biti ekonomični pa od ostataka hrane pripremiti ukusan obrok za drugi dan bez nekog posebnog troška, primjerice – salatu!

Foto: Pixabay

Jedna baka otkrila nam je kako ljetni period čini podnošljivijim u kuhinji. Manje se znoji za štednjakom, a ujedno i uštedi koju kunu. Zahvalni su joj posebno unuci koji bakinu salatu sa sezonskim povrćem i ostacima pečenoga mesa od jučerašnjeg ručka jednostavno – obožavaju.

Mi vam donosimo salatu bake Vesne koju možete mijenjati ovisno o tomu koje sezonsko povrće imate, a umjesto ostataka pečenog mesa možete koristiti i lešo meso, pečenu ribu… I ne zaboravite na ugljikohidrate. Umirovljenica Vesna ima sreću da roge, krastavce, rajčice i zelenu salatu ima u svom vrtu pa ih koristi kao bazu, najčešće s ostacima pečene piletine od nedjeljnog ručka.

SASTOJCI (za četiri osobe):

  • glavica zelene salate
  • dvije veće rajčice
  • veliki krastavac
  • jedna velika roga
  • pola šalice ječma
  • pečena piletina
  • dva kuhana jaja
  • ulje
  • ocat
  • suhi zeleni začini
  • sjemenke (po želji)
  • sol i papar

PRIPREMA:

  • Pola šalice ječma operemo i stavimo kuhati u triput veću količinu hladne vode. Pustimo da zakuha pa poklopimo i smanjimo vatru kuhajući jedno pola sata d 45 minuta na lagano. Umjesto ječma, koristiti možete tjesteninu, rižu ili kockice preprženog staroga kruha. Naime, hrskavi tostići izvrstan su kontrast mekanoj salati.
  • Na tvrdo skuhamo dva jaja te ih nakon desetak minuta stavimo u hladnu vodu.
  • Za to vrijeme očistimo od kožice i kosti ostatke naše pečene piletine od jučerašnjeg ručka. Meso natrgamo na sitne komadiće nepravilna oblika.
  • Operemo zelenu salatu, osušimo i listove natrgamo na manje komadiće. Očistimo preostalo povrće i narežemo na sitnije komade ili trakice.
  • Kod začinjavanja, jako je važan redoslijed pa tako zelenu salatu začinjavamo najviše dodajući ocat, ulje, sol i papar. Sve dobro izmiješamo pa ubacimo komadiće ostalog narezanog povrća. U ovoj fazi dodajemo zelene suhe začine ako želimo, poput bosiljka ili majčine dušice. Ako su svježi, još bolje.
  • Sada u našu salatu stavljamo pečeno meso koje je već začinjeno te lagano promiješamo. Dodamo sjemenke ako ih imamo i volimo (lan, suncokret…) Na vrh naše salate dodamo jaja narezana na tanke ploške te začinimo još lagano po želji.

Dobar tek!

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Copy link
Powered by Social Snap