Bakina kuhinja: Cvjetača više nikad neće biti ista nakon što je napravite na ovaj zanimljiv način

Ana Kanazir
24. studenoga 2024.
Novosti
A- A+

Cvjetača ili karfiol je ukusno povrće bogato vitaminom C, ali i drugim vitaminima i mineralima. Ima poseban okus koji se ne sviđa svima, ali zato postoje drugačiji načini pripreme koji će je zakamuflirati. Jedan od njih je onaj s pestom, sirom i rajčicom. Priprema je vrlo jednostavna, a pečenje traje oko 20 minuta pa je ovo idealno jelo za napraviti na brzinu. Može se raditi kao prilog uz meso, ali i kao samostalno jelo uz dodatak drugog povrća.

Cvjetača s pestom i rajčicom na tanjuru

Cvjetača s pestom i rajčicom | Foto: Mirovina.hr

Cvjetača s pestom, sirom i rajčicama je jelo koje će se svidjeti svim ljubiteljima ovih namirnica. Ako ne volite rajčice, ovaj korak možete i izbaciti, a od sira smo koristili mozzarellu, ali funkcionirat će bilo koji topljivi sir. Jednako tako, uvijek možete napraviti i svoj pesto uz samo nekoliko sastojaka, a recept pronađite ovdje.

pesto
Bakina kuhinja: Napravite domaći pesto uz samo nekoliko sastojaka

SASTOJCI:

  • 1 cvjetača
  • Malo ulja
  • Pola bočice pesta (po potrebi više ili manje, ovisno o veličini cvjetače)
  • Pakiranje sira mozzarella ili drugog topljivog sira
  • Manje rajčice (recimo cherry rajčice)
  • Prstohvat soli

PRIPREMA:

Priprema je vrlo jednostavna. Prvo očistite cvjetaču od listova, a potom je i operite i pobrišite ubrusom ili čistom krpom. Nakon toga je režite na nešto deblje ploške, kako se ne bi raspala pri rezanju. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i malo maslinovog ili običnog ulja pa onda položite i ploške cvjetače. Malo ih posolite i svaku premažite pestom. Prvi dio pripreme je gotov.

U zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa stavite peći pripremljenu cvjetaču. Pecite je oko 15 minuta, dok ne postane mekša, a to možete provjeriti vilicom. Dok se cvjetača peče razrežite rajčice na pola ili na četvrtine i pripremite mozzarellu ili drugi topljivi sir koji također usitnite. Nakon spomenutih 15 minuta izvadite cvjetaču i na svaki komad rasporedite sir i rajčice, a potom vratite u pećnicu. Pecite dok se sir ne otopi, otprilike još deset minuta. Ovo jednostavno jelo možete jesti samo ili uz meso.

Sve recepte iz bakine kuhinje možete pronaći ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap