Bakina kuhinja: Carbonara je omiljeno jelo talijanskih djedova i baka, a radi se vrlo jednostavno
Carbonara je tradicionalno, narodno i skromno jelo koje potječe iz Italije. Iako je priprema jednog od najpoznatijih i ukusnijih umaka za špagete krajnje jednostavna, pogrešaka je mnogo. Hrvati tako često koriste vrhnje ili luk, no te namirnice uopće ne postoje u tradicionalnom receptu. Donosimo vam izvorni recept koju smo isprobali i možemo vam reći da je za prste polizati. Jednostavno, ukusno jelo s kojim za malo novca možete nahraniti cijelu obitelj.
Slanina, maslinovo ulje, dva jaja (i još jedan žumanjak po želji), parmezan, papar i špageti sve je što vam treba za pripremu špageta carobonara prema izvornom talijanskom receptu. Osim što ćete uživati u divnoj teksturi i okusima, nahranit ćete cijelu obitelj. Veteran talijanske gastronomije Antonio Carluccio demonstrirao je kako se priprema ovaj tradicionalni talijanski specijalitet.
SASTOJCI (za dvije osobe)
- 200 grama špageta
- 50 grama slanine
- dvije žlice maslinova ulja
- dva jaja
- jedan žumanjak
- 20 grama parmezana
- papar
PRIPREMA:
U lonac s kipućom i posoljenom vodom stavite kuhati špagete. Slaninu narežite na komadiće i stavite na lagano peći u tavicu s maslinom uljem dok ne postane hrskava. Umutite u zdjeli dva jaja i jedan žumanjak te dodajte parmezan i papir te pomiješajte. Maknite s vatre slaninu, pustite da se par minuta ohladi i dodajte špagete u tavicu sa slaninom te promiješajte.
Nakon minutu-dvije dodajte u slaninu i špagete umak od jaja i parmezana. Promiješajte i vaša carbonara je gotova. Dobar tek!
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.