Bakina kuhinja: Bučnica iz snova koja će oduševiti baš svakoga

Ana Kanazir
24. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Bučnica je vrlo zdrava, a može biti međuobrok, ali i jelo koje možete ponuditi gostima. Glavni sastojak su sir i buča ili tikvica, a okus je jednostavno nevjerojatan. Bučnica je još jedan način kako unucima možete podvaliti povrće.

bučnica

Bučnica | Foto: Mirovina.hr

Bučnica se radi od buče ili tikvica i sira koji se stavljaju u istim omjerima, a posebno se radi i tijesto u koje se nadjev stavlja. Donosimo recept za bučnicu koji ćete sigurno barem još jednom ponoviti.

Zašto se pravimo da su štrudla, gibanica, savijača i pita isto? Evo koje su razlike

SASTOJCI ZA TIJESTO

  • 50 dkg glatkog brašna (može se i prosijati da bude bolje tijesto)
  • 50 ml ulja
  • 250 ml mlake vode
  • žličica soli

NADJEV

  • 1 kila svježeg sira (najbolje domaće)
  • 1 kila naribanih buča
  • 2 jaja
  • 2 žlice vrhnja
  • posoliti po želji

PRIPREMA:

Prvo dodati sve suhe sastojke i pomiješati. Zatim dodati mokre sastojke i sve zajedno umijesiti u tijesto – mora biti mekano i lagano ljepljivo. Tijesto zatim podijeliti na dva dijela, odnosno na dvije kuglice i staviti u posude u koje se doda ulje tako da pokrije tijesto do vrha. Prekriti folijom i ostaviti da se tijesto odmori – ako vam se žuri može stajati i 45 minuta, a možete tijesto u ulju ostaviti i preko noći u hladnjaku i razviti ga tek idući dan.

Trebat će vam veća plahta koju ćete pobrašniti po sredini i ondje staviti tijesto koje ste izvadili iz posude s uljem. Lagano pritisnuti tijesto u ovalni oblik, pobrašniti tijesto i malo ga razvaljati za početak. Kada ste ga razvaljali na otprilike 1-2 centimetra debljine, znači ne previše, krenite ga razvlačiti s rukama od ispod u oblik stola. Cilj je da tijesto bude otprilike podjednako razvučeno, preko cijelog stola, bez rupa i da na kraju dobijete razvučeno tijesto koje je dosta tanko i skoro pa prozirno. Naravno, neće vam svaki puta ispasti savršeno tako da se nemojte gristi ako vam tijesto pukne ili ima grudice i rupice, kada stavite nadjev i ispečete, bit će jednako fino. Svaki puta će vam ići sve bolje tako da nemojte biti samokritični, vježbom dolazi i savršenstvo.

Ulje u kojemu je bilo tijesto ne bacamo nego njime ‘poškropimo’ ili lagano premažemo ulje po razvučenom tijestu. Na rubove tijesta stavite nadjev, odnosno pomiješani sir, jaja, vrhnje s naribanim, posoljenim i ocijeđenim bučama i sa svake strane uz pomoć plahte zarolajte tijesto da dobijete dvije rolade.

Ispod možete vidjeti slične recepte, a ovdje možete vidjeti sve naše recepte:

Bakina kuhinja: Popečci od tikvica koje će voljeti baš svi
štrukli
[BAKINA KUHINJA] Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap