Bur – kifle su tradicionalne mađarske kiflice od prozračnog lisnatog tijesta i oraha. Nekoć su se mogle kupiti u dalmatinskim pekarnicama, dok i dan danas izazivaju nostalgiju. Donosimo vam jednostavan bakin recept koji će savršeno zasladiti vaš vikend.

Bur – kifle | Foto: Mirovina.hr
Nekada su se u dalmatinskim pekarnicama mogle kupiti slatke i slasne bur – kifle, koje i danas bude nostalgiju. Riječ je o tradicionalnim mađarskim kiflicama od lisnatog tijesta, oraha i bjelanjaka. Donosimo vam jednostavan bakin recept kojim možete zasladiti vikend.
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (500 g)
- 200 g mljevenih oraha
- 2 bjelanjka (žumanjke sačuvati za premaz)
- 120 g šećera
Priprema:
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer. Na kraju lagano umiješajte orahe.
- Lisnato tijesto razvaljajte u pravokutnik i prerežite ga po dužini na pola.
- Svaku polovicu tijesta premažite nadjevom od oraha, zarolajte u roladu, a zatim je prerežite na pola.
- Oblikujte kiflice savijajući ih u oblik slova “U”. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- Kiflice premažite razmućenim žumanjkom s malo mlijeka.
- Pecite 20 do 30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
- Još vruće kiflice pospite šećerom u prahu.
Ostale recepte iz Bakine kuhinje pogledajte ovdje.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.