Bakina kuhinja: Brz i jeftin Schwarzwald kolač za svečani štih na vašem stolu
Schwarzwald kolač brza je alternativa istoimenoj torti, slastičarskom klasiku iz Njemačke u kojem doista svi uživaju. Na ovu slasticu nećete potrošiti više od pet do deset eura, ovisno o veličini kolača, odnosno količini i vrsti sastojaka. Slatko-kiselkasti desert dat će svečani štih svakoj prigodi, a priprema nimalo nije zahtjevna.
Schwarzwald torta slastičarski je klasik iz Njemačke koji nam uvijek uljepša svečane prigode. Srećom, postoji jednako ukusna, ali za pripremu jednostavnija alternativa u obliku Schwarzwald kolača. Potrošit ćete svega pet do deset eura, ovisno o količini i vrsti sastojaka. Osnovni sastojci za klasični kakao biskvit, višnje, puding ili gustin te šlag sve su što vam je potrebno da biste uživali u kremastoj, slatko-kiseloj rapsodiji okusa.
Količinu namirnica za Schwarzwald kolač prilagodite željama, ali i veličini tepsije. Recept je za srednju tepsiju, a za veliku tepsiju dodajte još po jedno jaje i po jednu žlicu šećera, brašna i kakao praha. U tom slučaju trebat će vam dvije tegle kompota od višanja te dva pudinga u prahu (ili dvostruka količina gustina). Više višanja i pudinga možete staviti i u manju tepsiju, ako želite da kolač bude bogatiji.
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 3 ravne žlice šećera
- 3 ravne žlice brašna
- 2 ravne žlice kakao praha
- pola praška za pecivo
- malo cimeta
- 1 tegla kompota od višanja
- 1 puding u prahu ili 80 grama gustina
- 3 žlice šećera
- pola litre šlaga
PRIPREMA:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Biskvit pripremamo tako da odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke prve odvojeno izmiksamo u čvrsti snijeg, a u drugoj posudi žutanjke sa šećerom pa dodamo brašno, prašak za pecivo, kakao prah i malo cimeta. Ako vam je ova smjesa pregusta, kapnite malo mlijeka. Nakon toga ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, izlijte u namašćenu tepsiju, poravnajte i pecite najviše 20 minuta na 180 stupnjeva.
Ocijedite kompot od višanja, sok sačuvajte, a višnje rasporedite po biskvitu. Prokuhajte sok od višanja pa u njega umutite puding koji ste prethodno razmutili s malo soka i tri žlice šećera (može i više, ovisno o ukusu). Nemate li dovoljno soka, dodajte malo vode. Umjesto pudinga možete koristiti i gustin.
Vruću kremu prelijete preko višanja i biskvita i pustite da se stisne i ohladi. Šlag izmiksajte i stavite preko ohlađenog kolača. Naribajte po želji čokoladu za kuhanje
Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.