Bakina kuhinja: Brokula je sezonski hit, iskoristite je u ovom jelu koje je gotovo za pola sata

Jasmina Grgurić Zanze
10. studenoga 2024.
Novosti
A- A+

Brokula je visokokvalitetna sezonska namirnica s brojnim dobrobitima za naše zdravlje. Ako više ne znate na koji način uklopiti brokulu u jelovnik, donosimo recept s piletinom. Uz dodatak vrhnja za kuhanje i tjestenine kao priloga, dobit ćete fini i zdravi ručak gotov za pola sata.

Brokula s piletinom i tjesteninom | Mirovina.hr

Brokula s piletinom i tjesteninom | Mirovina.hr

Sezona je brokule, ali ponekad više ne znamo kako bismo je pripremili. Načina je mnogo, a nije tajna da se brokula jako dobro slaže s piletinom i vrhnjem. Za ovo jelo, uz koje smo skuhali tjesteninu, ne treba vam više od pola sata, a nećete ni bankrotirati. U svakom slučaju, riječ je o zdravom obroku u kojem sastojke i masnoće možete prilagoditi vlastitom ukusu i zdravstvenom kartonu. Umjesto pilećih prasa, možete koristiti i druge otkoštene dijelove piletine koje ćete narezati na komadiće.

SASTOJCI

  • 1 brokula
  • 1/2 kg pilećih prsa
  • 2 decilitra vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
  • maslinovo (ili neko drugo) ulje
  • 3 dcl vode u kojoj se kuhala brokula
  • sol i papar
  • mješavina začina
  • 250 grama tjestenine

PRIPREMA

  • Očistite brokulu, odvojite stabljiku od cvjetova, donji dio narežite na sitne komadiće i stavite kuhati u vruću posoljenu vodu. Nakon 10 minuta dodajte cvjetove i kuhajte još pet minuta. Izdvojite sa strane oko tri decilitra vode u kojoj ste kuhali brokulu. Ostalu tekućinu procijedite, a kuhanu brokulu isperite kratko hladnom vodom kako bi zadržala intenzivnu zelenu boju.
  • Dok se kuha brokula, pileća prsa očistite od hrskavice (ako već nije odvojeno) i narežite na manje kockice te pecite u dubljoj tavi na malo maslinova ulja dok meso ne porumeni s obje strane. Pred kraj pečenja posolite i popaprite te po želji dodajte malo žutog ‘kari’ praha. Kada je meso ispečeno, podlijte ga vodom u kojoj se kuhala brokula.
  • Dodajte vrhnje za kuhanje i začine po želji (mi smo koristili bosiljak, mažuran i majčinu dušicu te mrvicu mljevene ljute papričice) te prokuhajte oko pet minuta.
  • Kada je umak gotov, dodajte u njega prethodno skuhanu brokulu.
  • Skuhajte tjesteninu i pomiješajte sve po želji ili servirajte posebno tjesteninu prelivenu umakom s piletinom i brokulom.
  • Ukrasite po želji parmezanom ili ribanim sirom.

Sve recepte iz bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap