Bakina kuhinja: Božićni recepti od lisnatog tijesta spas su u zadnji čas

Ana Kanazir
24. prosinca 2024.
Novosti
A- A+

Ako vam dolaze nenajavljeni gosti, imamo pravi recept za vas. Točnije, donosimo vam dva vrlo jednostavna recepta od lisnatog tijesta. Osim što će hrana brzo biti gotova, treba vam samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja. Ipak, posebnost recepta je u samom izgledu koji je i više nego božićni. Oba jela tako izgledaju kao drvce, a jedno jelo je i punjeno sirom.

Lisnato tijesto u obliku bora

Božićni recept | Foto: Mirovina.hr

Donosimo dva jednostavna božićna recepta s lisnatim tijestom. Potrebno vam je lisnato tijesto u količinama koje se mogu prilagoditi, žumanjak, mozzarella ili drugi sir i malo strpljenja. Recept je idealan za sve koji žele napraviti nešto slano u zadnji čas, a postupak izrade možete vidjeti u videu ispod.

Lisnato borići

SASTOJCI:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • Kalup za kolače u obliku zvjezdica
  • Čačkalice
  • Žumanjak
  • Sezam, kim, sol za posip

PRIPREMA:

Kupite već razvaljano lisnato tijesto i jednostavno ga režite kalupom za kolače u obliku zvjezdica. Važno je da imate tri veličine kalupa. Nakon što sve izrežete, napravite rupice vilicom i premažite sve žumanjkom. Stavite peći tijesto na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Kada je gotovo, pričekajte da se malo ohladi, a potom na čačkalicu stavljajte najveću zvjezdicu prema manjoj. Na vrh stavite najmanju zvjezdicu.

Bor od mozzarelle

SASTOJCI:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 1 pakiranje mini mozzarelle (ili drugog sira)
  • Žumanjak
  • Začini po želji

PRIPREMA:

Razvaljano lisnato režite na kvadratiće. U svaki kvadrat stavite kuglicu mozzarelle ili kvadratić nekog drugog sira. Potom lisnato omotajte oko sira, a višak možete odrezati. Dobit ćete kuglice koje slažete tako da čine bor, odnosno broj kuglica se povećava prema dolje. Kako to izgleda, možete vidjeti u videu ispod. Kada ste složili bor, premažite ga žutanjkom u kojeg ste dodali začine po želji. Na vrh možete posuti sezam ili kim. Od ostatka lisnatog možete napraviti male štapiće i također ih ispeći. Sve se peče na 200 stupnjeva, oko 15 minuta, odnosno dok ne dobije boju.

U oba recepta se sastojci mogu povećati pa ćete dobiti i veće količine. Ostale recepte iz bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Kako se sve radi pogledajte u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap