Bakina kuhinja: Baklava s lješnjacima prelivena finim sirupom od meda

Ivana Moslavac
11. siječnja 2025.
Novosti
A- A+

Baklava je jedan od najpoznatijih recepata turske kuhinje. Vrlo je popularna i kod nas, a radi se od vučenog tijesta i najčešće oraha. Mi smo ovoga puta umjesto oraha stavili mljevene lješnjake. Vruća baklava prelijeva se ukusnim sirupom od meda koji ovom kolaču daje finoću i sočnost.

Baklava

Baklava | Foto: Mirovina.hr

Recepata je za baklavu više, ali se ne razlikuju mnogo. Ovaj ukusni kolač radi se od vučenog tijesta i najčešće oraha, ali mi smo je ovoga puta napravili s lješnjacima. Posebna je jer se prelijeva sa zaslađenim sirupom kojemu je glavni sastojak med. Baklava se smatra jednim od najpoznatijih recepata turske kuhinje.

SASTOJCI:

  • 1 pakiranje tijesta za savijače
  • 20 dag maslaca
  • 500 g lješnjaka
  • 40 dag zlatnih grožđica
  • 1,5 l vode
  • 500 g meda
  • 2 ili 3 iscijeđena limuna
  • 3 vanilin šećera

PRIPREMA:

  1. U jednu posudu stavite jednu i pol litru vode, pola kilograma meda, dva ili tri iscijeđena limuna, tri vanilin šećera i sve to zajedno promiješajte. Kada ste smjesu promiješali, kuhajte je 15-ak minuta kako bi prokuhala. Nakon toga je stavite na hlađenje, a kasnije ćete njome politi baklavu.
  2. Dno dublje tepsije premažite maslacem i počnite slagati listove savijača za tijesto. Prvo u tepsiju stavite jedan i premažite ga rastopljenim maslacem, zatim stavite drugi list i njega također premažite maslacem. Nakon toga stavite treći list koji se isto tako premazuje maslacem, a na njega zatim pospite grožđice i mljevene lješnjake. Lješnjake bolje izmljevite sami jer kupovni mogu dati gorčinu kolaču.
  3. Nakon toga, dalje slažite listove i ponavljajte identičan postupak dok ne potrošite sve. Bitno je da vam za kraj ostane dva lista kojima ćete prekriti baklavu. Nakon što ste iskoristili sve listove i poredali nadjev, prije pečenja, baklavu narežite na rombove.
  4. Pećnicu zagrijte na 200 C, a baklavu pecite oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, vruću baklavu polijte gustim sokom koji ste prethodno napravili i stavili na hlađenje. Ukusnu baklavu možete konzumirati nakon što odstoji nekoliko sati.

Ostale recepte iz naše bakine kuhinje, možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap