[BAKINA KUHINJA] Argentinske empanade su jelo koje će vas osvojiti, a prigodne su za današnju utakmicu
Postoji više različitih načina kako se rade empanade, odnosno Empanadas, jastučići od tijesta punjeni mljevenim mesom, piletinom, šunkom i sirom ili povrćem. Ovo jelo je tradicionalno jelo u Argentini, a jede se i u cijeloj Latinskoj Americi, ali i u Španjolskoj. U Argentini se ovo jelo služi za vrijeme proslava i festivala, a svaka regija u Argentini ima svoju specifičnu verziju, od koje svaka ima svoje ime i vrstu nadjeva. Argentinsko Ministarstvo kulture je ovo jelo proglasilo gastronomskom kulturnom baštinom. Može se pripremiti tako da se prži u dubokom ulju ili se mogu peći u pećnici.
Izrada je vrlo jednostavna, a mogu se poslužiti kao predjelo, kao prilog ili kao nešto za prigristi uz gledanje utakmice uz pivo. Pogotovo uz gledanje današnje utakmice protiv argentinske reprezentacije. Donosimo recept za empanade s mljevenim mesom u lisnatom tijestu.
SASTOJCI:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 900 gr mljevene govedine ili drugog mljevenog mesa
- 2 narezana luka srednje veličine
- Malo soli i papra
- 3 žlice kumina
- 3 žlice mljevene paprike
- 1 žlica origana
- Po želji malo kajenskog papra
- 1 kocka povrtnog temeljca
- 1 žličica šećera
- 2 – 3 paketa lisnatog tijesta
PRIPREMA:
Prvo zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi ili loncu, a ubrzo dodajte mljeveno meso i pecite ga oko šest do osam minuta. Meso onda stavite zdjelu, a u loncu ostavite masnoću. Smanjite malo vatru i na ulje od mesa stavite nasjeckani luk i još jednu žlicu ulja. Ostavite da se prži oko šest minuta, dodajte sol i papar, kao i ostale začine, a onda kuhajte još jednu minutu. Dodajte kocku povrtnog temeljca otopljenu u vodi, ali i mljeveno meso. Promiješajte da se svi okusi spoje i probajte. Dodajte šećer, po potrebi još soli ili papra. Kuhajte oko 15 minuta. Kada je gotovo stavite u zdjelu i ostavite da se hladi oko tri sata. Ovaj cijeli postupak možete napraviti dan ranije ili noć prije.
Daljnji postupak je punjenje lisnatog tijesta mesom. Prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto prvo ostavite da bude na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, a onda ga izvaljajte po potrebi i okruglom čašom napravite krugove. U sredinu svakog kruga stavite nadjev, a potom jednu stranu preklopite na drugu i vilicom ‘zalijepite’ tijesto. Tako gotove empanade možete zamrznuti ili ih možete odmah peći. Stavite ih na papir za pečenje. Po želji ih možete premazati jajima. Pecite ih oko 25 do 30 minuta, dok ne dobiju boju. Važno je napomenuti da punjenje uvijek možete prilagoditi svojim željama.
- Napravite ove jednostavne, a fine bajadere uz samo nekoliko sastojaka
- Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
- Pečeni slanutak – zdrava grickalica koju možete napraviti sami u nekoliko koraka
- Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
- Jednostavna rolada od kestena koju možete napraviti u pola sata
- Varivo od svježih krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto
- Donosimo recept za odličan kolač od jabuka u koji idu samo suhi sastojci
- Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo