Bakina kuhinja: Apšmalcane mahune su brzo starinsko jelo koje se može jesti uz sve
Mahune se mogu jesti na više načina, od variva do salate, a mogu se i jednostavno napraviti s prezlama pa se onda zovu Apšmalcane mahune. Ovo jelo može biti glavno jelo ili pak prilog uz meso, drugo povrće, krumpir ili jaja.
Apšmalcane mahune su svoje ime dobile po njemačkoj riječi za masnoću, schmaltz. Mogu se raditi na bilo kakvoj masnoći, a za dodatni okus se mogu dodati i luk, češnjak ili slanina.
Svi znaju što su apšmalcane mahune, a njihova tajna leži u prženju na masnoći, ali i u prezlama. Donosimo recept za ovo, možda i pomalo zaboravljeno, jelo.
SASTOJCI:
- 500 g zelenih dugačkih mahuna
- 100 g maslaca ili masti
- 4 žlice krušnih mrvica
- Po želji malo češnjaka, luka ili slanine
- Začini poput mješavine začina s povrćem, soli i papra
PRIPREMA:
Prije svega, očistite mahune i skuhajte ih u posoljenoj vodi. Kada omekane, višak vode u kojoj su se kuhale prolijte, a nih ocijedite. Nakon toga u tavi otopite maslac ili pak mast. Po želji ovdje možete prvo dodati malo luka, češnjaka ili slanine. Ako ne želite, ovaj korak možete i preskočiti.
Iduće na otopljenu masnoću stavite krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta, dok mrvice ne nabubre i ne dobiju boju. Na kraju dodajte mahune koje ste dobro obrisali od vode i sve pomiješajte. Začinite po želji.
Slične recepte možete vidjeti ispod: