Bakina kuhinja: Ako ne znate što biste s hokaido tikvom, napravite fini rižoto

Jasmina Grgurić Zanze
25. kolovoza 2024.
Novosti
A- A+

Rižoto od hokaido tikve izvrsno je, kremasto jelo koje ne zahtijeva previše muke u kuhinji, a priprema je čak i zabavna. Za svega nekoliko eura nahranit ćete cijelu obitelj, jer bundeve su često na akciji, a većinu ostalih sastojaka imate već kod kuće. Osim s hokaido tikvom, rižoto smo oplemenili s malo pancete, maslaca i sira, što je individualni izbor.

Rižoto od hokaido tikve | Mirovina.hr

Rižoto od hokaido tikve | Mirovina.hr

Premda je bundeva ili tikva oduvijek sinonim za juhe, od nje se može napraviti mnogo ukusnih jela, među kojima je i rižoto. Rižoto od hokaido tikve kremasta je poslastica koja u kombinaciji s pancetom i ribanim sirom donosi pravo veselje u kuhinju. Bundeva je zdrava, priprema je jednostavna pa čak i zabavna, a rezultat je jelo koje paše u svako doba godine. Pripremiti se može za malo novca, jer su bundeve često na akcijama pa smo jednu takvu ugrabili i sami. Ručak od svega nekoliko eura nahranit će sasvim sigurno tri člana obitelji.

SASTOJCI:

  • jedna hokaido bundeva
  • šalica riže
  • oko 100 grama slanine
  • jedan crveni luk
  • dva režnja češnjaka
  • kockica maslaca
  • ribani sir
  • začini (sol, papar, peršin…)
  • malo ulja
  • temeljac po želji

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180 do 200 stupnjeva, tikvu očistite, narežite na kockice i stavite na tepsiju na masni papir i pecite oko 20 minuta. Kada je pečena, izvadite i ostavite da se hladi. Rižu operite i ostavite da se suši, a na zagrijano ulje stavite slaninu narezanu na kockice ili trakice i kratko prepržite. Slaninu izvadite pa na masnoći pržite dalje sitno nasjeckani luk. Dodajte opranu i osušenu rižu i miješajte sve dok se riža ne zacakli. Dobro posolite, ubacite usitnjeni češnjak pa dodajte vodu ili temeljac, a u tom slučaju ne morate soliti. Suhe začine možete dodati prije podlijevanja.

Sada slijedi postepeno podlijevanje, uz povremeno miješanje. Proces traje oko pola sata, dok riža ne pusti škrob i prirodno ne zgusne umak. Na samom kraju ubacite kockicu maslaca, pečene kockice bundeve i pancetu. Neka jelo malo odstoji, a pri serviranju rižoto od hokaido tikve obilno pospite ribanim tvrdim sirom.

Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap