[ANKETA] Koliko često jedete meso? Novo istraživanje potvrdilo zdravstvene rizike
Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povezano je s većim izgledima za srčane bolesti i smrt, otkrivaju rezultati novog velikog istraživanja. Čak i ako jedete dva mala obroka tjedno. Ekonomski status neupitno utječe na prehrambene navike, a nas zanima koliko često umirovljenici, koje upravo karakterizira slabiji ekonomski status, jedu mesa na tjednoj razini.
Foto: UnsplashNovi rezultati istraživanja o konzumaciji mesa, objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, kaže kako čak i dva mala obroka crvenog i prerađenog mesa tjedno rezultira 3-7% većom šansom od razvijanja kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, piše N1. Također, za tri posto povećavaju veći rizik od smrti od svih uzroka.
Oprečni zaključci znanstvenih krugova
Autori istraživanja pozvali su se na više već ranije objavljenih istraživanja o konzumaciji mesa, a zaključci su im također išli u istom smjeru – konzumacija mesa ima negativne posljedice po zdravlje. Ispitano je gotovo 30 tisuća muškaraca i žena, a istraživanje je trajalo 30 godina.
Unatoč velikom broju istraživanja koje upućuju na to meso može biti loše za zdravlje, izvješće iz prošle godine u listopadu u Annals of Internal Medicine konstatira da ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa. Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje točnost tih zaključaka, te navode kako suprotna mišljenja mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke.
Norrina Allen, epidemiologinja i pedijatrica s medicinskog fakulteta na Northwesternu, autorica je ovog prvog istraživanja kaže da je najbolja preporuka umjerena konzumacija crvenog i prerađenog mesa, uz dodatak da bi ljudi trebali jesti više voća te cjelovitih žitarica.
Meso je za umirovljenike luksuz?
Potrošnja mesa u nekoj državi ovisi i o ekonomskim prilikama. Što je neka država bogatija, to se njeni stanovnici zdravije hrane. To je posebice naglašeno u konzumaciji ribe, koja se najviše jede u europskim zemljama s natprosječnim standardom.
Hrvatska ekonomija je ispodprosječna za EU, a hrvatski umirovljenici su siromašniji od prosječnog Hrvata. Njihov ekonomski status bez sumnje utječe na njihove prehrambene navike, koje sigurno nisu idealne.
Pred vama je ankete o učestalosti prehrane mesom za umirovljenike, a detaljne razloge zašto možete objaviti u komentarima na našoj Facebook stranici.