Zimnica obuhvaća razno ukiseljeno povrće, kao i pekmeze, sokove ili sirupe. Zajedničko svakoj zimnici je to da se sadržaj stavlja u staklenke i drži se u smočnici sve do konzumiranja. Ipak, u doba inflacije i visokih cijena, mnogi će vrlo vjerojatno i odustati od pravljenja zimnice. Provjerili smo što misle građani u glavnom gradu o ovoj temi, a isto pitamo i vas.
Svaka baka ima svoj recept za zimnicu, a u većini slučajeva svaka staklenka ima neki svoj tajni sastojak. U zimnicu je potrebno uložiti puno truda, ali taj trud se na kraju i isplati jer dobijete domaći i ukusan proizvod bez konzervansa. Zanima nas i što vi mislite o ovoj temi.
Iako postoje neki univerzalni recepti za zimnicu, svaka osoba koja radi svoju zimnicu ima svoj recept, ali i posebne tajne. Kod izrade zimnice je najvažnije da su plodovi od kojih se radi zdravi, odnosno da nisu truli, a poželjno je da su domaći.
Oni koji imaju vlastito voće i povrće rade zimnicu s ostacima istih, dok drugi sastojke moraju nabaviti na tržnici. Uz kvalitetne sastojke, važno je i da su staklenke koje se koriste čiste i sterilizirane. Ipak, prave zimnice nema bez prirodnog konzerviranja koje se postiže alkoholnim octom ili soljenjem, odnosno šećerom.
Najpoznatije zimnice su ajvar, kisela paprika, kiseli krastavci, ali i razne rakije, sirupi i pekmezi. Možda jedna od mnogima najpoželjnijih je upravo ajvar koji, kako smo saznali, neki građani ove godine neće raditi. Saznali smo i hoće li uopće raditi ove godine zimnicu ili će ovu radnju preskočiti, a dobili smo različite odgovore:
Ispod možete i vi dati svoj odgovor u našoj novoj anketi na ovu temu: