Umirovljenici otkrili što će pripremati za Božić: ‘Po starinski, kako smo i prije’
Pripreme za Božić u punom su jeku, a o tome što će se kuhati za nadolazeći blagdanski tjedan razgovarali smo s umirovljenicima na zagrebačkom Dolcu. Većina će pripremati tradicionalna jela, a na njihovom će se stolu tako naći razna mesna i riblja jela kao i različite vrste kolača. Mnogi na ovaj dan ne žele štedjeti, ali isto tako su se složili kako su cijene vrlo visoke, pa će pripremiti ono što će si moći priuštiti.
Na zagrebačkoj tržnici Dolac pitali smo umirovljenike koja božićna jela će pripremati. Mnogi su rekli kako će kuhati ono što im cjenovno dopuštaju mirovine, dok neki ipak planiraju pripremiti i tradicionalni bakalar čija cijena je ove godine dodatno porasla, o čemu smo pisali ovdje. Svi s kojima smo razgovarali poručili su da će se jela za nadolazeće blagdane pripremati ‘po starinskome’.
‘Sve to spremamo kako je bilo nekada’
Umirovljenik kojega smo prvo pitali što misli pripremati za nadolazeće blagdane, rekao je da će to biti bakalar na Badnjak, a patka na Božić. Drugi nam je otkrio kako njegova obitelj ne voli jesti bakalar već više vole spremati i jesti jela sa sosom, primjerice škampe ili kozice.
– Po starinskome, kako smo i prije. Puno kolača, uvijek bude po dvije, tri vrste mesa, salate, juhe. Sve to spremamo kako je bilo nekada; kako prije, tako i sad. Ništa nemamo ni manje ni više. To je taj jedan dan u godini za koji se svi pripremaju, a isto tako i mi, rekla nam je 75-godišnja gospođa Mira koja iako u mirovini, još uvijek prodaje na tržnici Dolac.
‘Spremamo oslić alla bakalar’
Jedna osoba rekla nam je da će sve spremati po starom običaju, a među tim je istaknula puricu. Od ostale hrane, kako je umirovljenica kazala, spremat će ono što bude mogla pokriti mirovinom. Umirovljenik Josip ima 62 godine, ali radi na pola radnoga vremena na Dolcu. Otkrio nam je da živi na selu, a poznato je da se tamo jede samo domaće, kako je rekao. Njegova obitelj će za blagdane pripremiti svega po malo; svinjetine, patke i purice.
– Spremamo nekakav oslić alla bakalar, ma da je i to dosta skupo, kazala nam je 61-godišnja umirovljenica Goga.
Cijena kilograma bakalara na nekim mjestima doseže i 65 eura, pa vam zbog toga predlažemo da napravite oslić s krumpirom koji se može pripremiti kao bakalar, ali je puno jeftinija varijanta toga jela. Recept oslića koji je predložila i umirovljenica s kojom smo razgovarali, možete pročitati ovdje.