Julijana Matanović gostuje u Domu za starije Trešnjevka: ‘Želimo dovesti kulturu slabije pokretnima’

Jasmina Grgurić Zanze
15. rujna 2024.
Kultura
A- A+

Julijana Matanović gostovat će u Domu za starije Trešnjevka. Druženje  organizira Centar za kulturu Trešnjevka u ponedjeljak u 17 sati. Dio je to projekta ‘Kultura u 5’ koji ima za cilj kulturu dovesti starijim, slabije pokretnim osobama. Književnica će predstaviti svoj autorski opus, a umirovljenici će joj moći postaviti pitanja i uživati u književnosti.

Julijana Matanović | Privatni arhiv

Julijana Matanović | Privatni arhiv

Julijana Matanović družit će se s umirovljenicima u Domu za starije Trešnjevka u ponedjeljak, 16. rujna u 17 sati. Druženje s književnicom u sklopu programa ‘Kultura u 5’ organizira Centar za kulturu Trešnjevka. S književnicom Julijanom Matanović svojevremeno smo imali razgovor na portalu Mirovina.hr, a što nam je sve ispričala, možete doznati ovdje.

Autorski opus koji otvara ‘škakljiva’ pitanja

starije osobe u šetnji gradom
Ovo je kvart u Zagrebu u kojem živi najviše starijeg stanovništva, a znamo i gdje ih je najmanje

– Na prvom susretu družimo se s književnicom Julijanom Matanović. Književnica će s korisnicima Doma za starije Trešnjevka proći kroz autorski opus koji otvara mnoga pitanja i dotiče osjetljive točke biografije. Njezini su likovi djeca, tinejdžeri, žene na pragu prve zrelosti, muškarci koji na leđima nose teret plahosti, stariji ljudi koji se osvrću na život u cjelini. I odrasli su nečija djeca, a djeca često moraju ranije odrasti kako bi se nosili sa životom samim. Likovi Julijane Matanović sa životom se nose najčešće uz pomoć priče, a njihove su priče doista vrijedne čitanja, čak i ako nisu odmah ispričane, kažu iz Centra za kulturu Trešnjevka.

Projekt kulturne suradnje s domovima za starije ima za cilj dovesti kulturne sadržaje osobama koje su slabije pokretne ili nepokretne. Riječ je o cjelogodišnjem projektu u koji su uključeni domovi umirovljenika na širem trešnjevačkom području.

Starije osobe smatraju se teretom i potiskuju na margine

– U današnjem modernom društvu u kojemu se suočavamo sa sve većim izazovima starenja, u kojemu se glorificira brza promjena, a ne akumulirano životno iskustvo, starije se osobe smatraju društvenim teretom i potiskuju na margine društva. Posljedica toga jest da kod starijih osoba, osobito onih čija je funkcionalna sposobnost smanjena, raste osjećaj izoliranosti, neprilagođenosti i napuštenosti.

Poveljom o temeljnim pravima Europske unije priznaju se i poštuju prava starijih osoba na dostojan život i neovisnost te na sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu. Kultura u 5 je projekt koji uključuje stariju populaciju, i nakon umirovljenja, u kulturne aktivnosti jer im mi kao društvo trebamo osigurati uvjete za stjecanje novih znanja i vještina kako bi oni i tada mogli aktivno sudjelovati u životu svoje zajednice, poručuju iz Centra za kulturu Trešnjevka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap