Dramska sekcija šibenske Udruge umirovljenika: ‘Dajemo priliku starijima da se izraze na sceni’

Jasmina Grgurić Zanze
24. rujna 2024.
Kultura
A- A+

Dramska sekcija, koju čine oni nešto stariji, krasi ponudu Udruge umirovljenika grada Šibenika. Iznjedrili su dosad brojne predstave, a publiku osvajaju oživljavanjem starih lokalnih priča i tradicije. Ipak, sve to rade u duhu modernog vremena, a takvo će biti i bakino kazalište. Ideja je da bake pričaju priče onako kako ih se one sjećaju. Pozivaju umirovljenike da se priključe njihovu radu, a voditelj Pavle Čala kaže kako su više od kazališta, jer ljudima daju priliku da se izraze na sceni.

Silueta troje umjetnika na crvenom kazališnom zastoru.

Predstava | Foto: Unsplash / Kyle Head

Šibenska Udruga umirovljenika ima nešto što drugi nemaju, a to je dramska sekcija. Kroz nju umirovljenici kao glumci amateri oživljavaju stare priče Dalmacije. Pripremaju i lutkarsku predstavu u kojoj će priče djeci pričati bake, a o svom radu govorili su u emisiji ‘Kolure o bisera’ u produkciji portala Info Vodice.

Bakino kazalište u kojem priče pričaju bake

Voditelj dramske sekcije, Pavle Čala, prisjetio se samih početaka, a prva predstava koju su izveli u Vodicama bila je ‘Bajka o kraljevim trešnjama’. Djeca koja su tada nastupala danas su, kaže, odrasli ljudi. Predstave su im i danas inspirirane lokalnim pričama i tradicijama. Među njima je i ona ‘Za dolare i magarac’. Imali su 20-ak izvedaba, a glumili su i djevojku i mladića u svojim 60-ima, što se publici posebno svidjelo, pišu Infovodice.com.

Dramska sekcija umirovljenika priprema trenutno ‘Bakino kazalište’. Cilj je da bake pričaju priče onako kako su ih nekada doživljavale, ali uz prilagodbu modernom vremenu. Kazališna aktivnost pomaže i njima samima, jer je izvrstan lijek protiv depresije i izolacije među starijim osobama. Umirovljenici su, smatraju, malo pasivni pa je i dalje mali broj starijih od 65 koji se uključuju u ovakve aktivnosti.

Neki se prvo srame, a kasnije shvate koliko je zabavno

– Naša je dramska sekcija više od samog kazališta. To je zajednica koja okuplja ljude i daje im priliku da se izraze na sceni, rekao je Čala.

Otvoreni su za sve umirovljenike pa tako i za one s invaliditetom. Neki se u početku boje, neki su sramežljivi, ali jednom kad se uključe, kaže Ivanica Belamarić, shvate koliko je to zabavno i oslobađajuće. Proces stvaranja predstave, dodaje, često je spontan i pun iznenađenja, a publika najviše voli baš one nastale na temelju njihova vlastita iskustva. Publiku planiraju zabavljati i u budućnosti, a predstave za djecu i lutkarsko kazalište projekti su im zacrtani u skorijoj budućnosti. Što su sve ispričali članovi dramske sekcije Udruge umirovljenika grada Šibenika, možete pogledati u videu ispod teksta.

Za predstavu u Zagrebu ponegdje treba izdvojiti i više od 30 eura, što je posebno puno umirovljenicima, ali mogu se naći i one već od tri eura, o čemu smo pisali ovdje. Popuste za umirovljenike imaju i kazališta u Rijeci, Splitu i Osijeku, a kakve pogledajte ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap