Znate li koliko skrivene soli unosite u organizam? Iznenadit će vas gdje se sve nalazi sol
Kuhinjska sol ili natrijev klorid je tihi ubojica i jedan od razloga povišenog krvnog tlaka, ali i drugih problema u tijelu. Ipak, u umjerenim količinama je kuhinjska sol važna za zdravlje jer ima ulogu u biokemijskim procesima, ali se s njom ne smije pretjerivati. Skrivena sol se nalazi u mnogim kupovnim proizvodima i namirnica za koje možda ni niste znali da su toliko opasni.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučeni dnevni unos soli je manje od pet grama na dan, odnosno manje od jedne žličice, dok se u Hrvatskoj prosječno unosi 11,6 grama na dan. Ovome je tako jer uz skrivenu sol u raznim proizvodima, većinom se sol dodatno unosi i dodavanjem u hranu.
Gdje se sve nalazi sol?
Sol se nalazi u većini gotove i polugotove hrane kupljene u trgovinama, kao i u konzervama, a previše soli može znatno utjecati i na krvni tlak koji se može sniziti na nekoliko načina, a koje možete vidjeti ovdje.
Dok su neke namirnice poznate kako sadrže puno soli, kao što su grickalice, u nekima je sol skrivena te ljudi najčešće nisu ni svjesni kako unose prevelike količine soli u organizam. Evo neke od tih namirnica:
Ukiseljena hrana
Iako je zimnica izuzetno zdrava, jednako tako sadrži i puno soli koja je glavni konzervans. Tako na primjer staklenka kiselih krastavaca srednje veličine sadrži više od 780 miligrama soli, a jedenje nekoliko krastavca dnevno povećava i razinu dnevnog unosa soli.
Umaci
Gotovi umaci, kao što su pasirana rajčica, ketchup, majoneza, senf i dresing za salatu sadrže puno soli. Puno je bolja opcija kada sami napravite umake pa se i regulira razina soli u njima.
Pizza
Mnogima omiljeno jelo sadrži više soli nego što možete zamisliti. Sol se nalazi u tijestu, u pasiranoj rajčici, a ako jedete pizzu sa šunkom i sirom i u njima se također nalazi dodatna sol.
Juhe
Ako često jedete juhe iz vrećice, u njima se nalazi puno soli, kao i drugih začina. Osim juhe, sol se nalazi i u gotovim mješavinama začina pa je potrebno paziti s njihovim količinama.
Kruh i pekarski proizvodi
Posebnim metodama je izmjereno kako je udio soli u kruhu 2,24 posto, a smatra se kako je upravo kruh najveći izvor soli u prehrani. Kilogram kruha sadrži 13 grama soli, dok je u određenim pecivima ovaj postotak veći i za četiri posto. Glavni problem ne leži u samom kruhu, već u količini kruha kojeg osoba pojede u jednom danu.
Grickalice
Neke grickalice imaju više soli, a tu spadaju čips, flips, štapići, kikiriki. Umjesto njih se mogu jesti neke druge grickalice s puno manje soli, neslani indijski oraščići, bademi, orasi. Iako, potrebno je paziti i na količinu ovih namirnica koje unosite jer sadrže puno kalorija.
Osim navedenoga, sol se nalazi i u suhomesnatim proizvodima, već unaprijed začinjenom mesu, u kukuruznim pahuljicama, sirnim namazima i sirevima.
Kako smanjiti unos soli?
Unos soli se može smanjiti praćenjem deklaracije, te biranjem namirnica koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane, kako navodi Zavod za javno zdravstvo. Trebalo bi i smanjiti unos polugotovih i gotovih jela na minimum, kao i smanjiti unos grickalica. Umjesto soli se može koristiti začinsko bilje kod pripreme hrane koje će joj dati još bolji okus.
Pošto dan počinje dobrim doručkom, ovdje smo napisali nekoliko recepata za zobene pahuljice.