[BAKINA KUHINJA] Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta

Barbara Jurišić
19. srpnja 2022.
Istaknuto
A- A+

U ovim ljetnim danima, vjerujemo da vam nije do puno kuhanja i pečenja, ali, ipak, vam se jede nešto osvježavajuće i lagano. Imamo tortu koja je upravo za to. Ono što je najteže, to je čekanje da kolač bude spreman za serviranje.

Jogurt torta
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Ovoga recepta se sjećam još od kad sam prvi puta jela ovu laganu tortu kod svoje praujne. Mama i tata su pričali s praujom i praujnom, brat i ja se igrali u prašini, bilo je nevjerojatno vruće… Onda je, u nekom trenutku, praujna izvukla jogurt tortu. Bila nam je dobra kao sladoled i toliko lagana da ju nismo mogli prestari jesti. Mama je, naravno, pitala za recept koji ću ja sada podijeliti s vama.

Priprema ove torte je trajala oko 40 minuta, ali morao je tijekom noći stajati u frižideru da želatina „odradi svoje“. Ono što je odlično kod ove torte je to što možete sami odabrati hoće li torta biti više kisela ili slatka, hoće li biti bojana ili bijela. Na samu tortu prije posluživanja možete naribati malo crne čokolade, no, ovaj put, ja to nisam učinila. Također, umjesto biskvita možete staviti keks, oblatnu ili piškote. Recept je napravljen za okrugli kalup od 26 cm.

SASTOJCI (biskvit):

  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice vode
  • 2 žlice brašna
  • Na vrh noža ili žlice praška za pecivo
  • Prstohvat soli

SASTOJCI (krema):

  • Konzerva od pola kg kompota nekog voća / pola kg banana / 400 g zaleđenog voća
  • Pola L jogurta (jogurt ne smije biti hladan)
  • Pola L vrhnja za šlag
  • Jedna vrećica želatine u prahu
  • 100 g šećera
  • 2 vrećice šlaga u prahu (ako nešto pođe po krivu i šlag se ne digne)

PRIPREMA (biskvit):

  • Pripremite kalup za kolač s uljem i brašnom kako vam se biskvit ne bi zalijepio za njega.

Pripremljeni kalup
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Upalite svoju pećnicu na 180⁰C da se grije dok napravite biskvit.
  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka te u žumanjke ubacite šećer, ulje i vodu. Miksajte smjesu dok ne postane bljeđa i postupno ubacujte brašno i prašak za pecivo.

Potrebna količina praška za pecivo
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Bjelanjak izmiksajte odvojeno s prstohvatom soli sve dok ne postane toliko čvrst da ne ide nigdje iz posude.
  • U smjesu žumanjka ubacite bjelanjak. Miješajte polako i nježno dok smjesa ne postane približno jednolika.

Miješajte smjesu ručno
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Raširite smjesu u kalup. Stavite peći 10-20 minuta dok biskvit ne poprimi zlatno-žutu boju. Provjerite ispečen li je tako što ćete zabosti u njega čačkalicu. Ako je čačkalica suha i čista, biskvit je gotov.
  • Ostavite ga da se hladi.

Lijevo: smjesa u kalupu, gore desno: ispečeni biskvit, dolje desno: biskvit prekriven voćnim sokom
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

PRIPREMA (krema):

  • Ako ste imali zaleđeno voće koje ste sačuvali od berbe iz svojega vrta ili slično:
    • Nakon što se voće malo odledilo, stavite ga u lončić s 3 žlice vode i 3 žlice šećera.
    • Dovedite smjesu do vrenja. Ne želimo da se voće raspadne.
    • Probajte je li vam voće dovoljno slatko, ako nije, dodajte još šećera po ukusu. Ja sam morala dodati još dvije žlice šećera jer sam imala ribizle, maline i jagode.
    • Ostavite smjesu da se ohladi.
    • Ocijedite voće od soka.
  • Ako ste imali konzervirani kompot:
    • Ocijedite voće od soka.
  • Ako ste uzeli banane:
    • Ogulite banane i narežite ih na željenu veličinu.
  • Zalijte biskvit s nekoliko žlica voćnog soka ili šećerne vode.
  • Pripremite želatinu u odvojenoj posudici prema uputstvu na vrećici.
  • U jogurtu otopite 100 g šećera.
  • Pripremite šlag kao što piše na pakiranju.
  • U otopljenu želatinu stavite nekoliko žlica jogurta i promiješajte dobro žlicom. Želatinu s malo jogurta prelijte u potpunosti u jogurt i dobro izmiješajte. Tako ćete izbjeći grudice.
  • Podesite svoj mikser u kojem se nalazi šlag na srednju ili sporu brzinu te postupno ulijevajte jogurt sa šećerom i želatinom. Ako smjesa postane potpuno tekuća, ubacite jednu po jednu vrećicu šlaga u prahu. Na kraju biste trebali dobiti polu čvrstu smjesu.
  • Biskvit i voće moraju biti mlaki ili hladni.
  • Možete poslagati voće na biskvit i preliti sa smjesom, umiješati voće u smjesu te preliti u kalup s biskvitom ili, kao što je ovdje napravljeno, uliti pola smjese, rasporediti voće, uliti ostatak te ukrasiti od gore.
  • Ostavite kolač na nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.

Način slaganja torte
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Copy link
Powered by Social Snap