[BAKINA KUHINJA] Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
U ovim ljetnim danima, vjerujemo da vam nije do puno kuhanja i pečenja, ali, ipak, vam se jede nešto osvježavajuće i lagano. Imamo tortu koja je upravo za to. Ono što je najteže, to je čekanje da kolač bude spreman za serviranje.
Ovoga recepta se sjećam još od kad sam prvi puta jela ovu laganu tortu kod svoje praujne. Mama i tata su pričali s praujom i praujnom, brat i ja se igrali u prašini, bilo je nevjerojatno vruće… Onda je, u nekom trenutku, praujna izvukla jogurt tortu. Bila nam je dobra kao sladoled i toliko lagana da ju nismo mogli prestari jesti. Mama je, naravno, pitala za recept koji ću ja sada podijeliti s vama.
Priprema ove torte je trajala oko 40 minuta, ali morao je tijekom noći stajati u frižideru da želatina „odradi svoje“. Ono što je odlično kod ove torte je to što možete sami odabrati hoće li torta biti više kisela ili slatka, hoće li biti bojana ili bijela. Na samu tortu prije posluživanja možete naribati malo crne čokolade, no, ovaj put, ja to nisam učinila. Također, umjesto biskvita možete staviti keks, oblatnu ili piškote. Recept je napravljen za okrugli kalup od 26 cm.
SASTOJCI (biskvit):
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice ulja
- 2 žlice vode
- 2 žlice brašna
- Na vrh noža ili žlice praška za pecivo
- Prstohvat soli
SASTOJCI (krema):
- Konzerva od pola kg kompota nekog voća / pola kg banana / 400 g zaleđenog voća
- Pola L jogurta (jogurt ne smije biti hladan)
- Pola L vrhnja za šlag
- Jedna vrećica želatine u prahu
- 100 g šećera
- 2 vrećice šlaga u prahu (ako nešto pođe po krivu i šlag se ne digne)
PRIPREMA (biskvit):
- Pripremite kalup za kolač s uljem i brašnom kako vam se biskvit ne bi zalijepio za njega.
- Upalite svoju pećnicu na 180⁰C da se grije dok napravite biskvit.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka te u žumanjke ubacite šećer, ulje i vodu. Miksajte smjesu dok ne postane bljeđa i postupno ubacujte brašno i prašak za pecivo.
- Bjelanjak izmiksajte odvojeno s prstohvatom soli sve dok ne postane toliko čvrst da ne ide nigdje iz posude.
- U smjesu žumanjka ubacite bjelanjak. Miješajte polako i nježno dok smjesa ne postane približno jednolika.
- Raširite smjesu u kalup. Stavite peći 10-20 minuta dok biskvit ne poprimi zlatno-žutu boju. Provjerite ispečen li je tako što ćete zabosti u njega čačkalicu. Ako je čačkalica suha i čista, biskvit je gotov.
- Ostavite ga da se hladi.
PRIPREMA (krema):
- Ako ste imali zaleđeno voće koje ste sačuvali od berbe iz svojega vrta ili slično:
- Nakon što se voće malo odledilo, stavite ga u lončić s 3 žlice vode i 3 žlice šećera.
- Dovedite smjesu do vrenja. Ne želimo da se voće raspadne.
- Probajte je li vam voće dovoljno slatko, ako nije, dodajte još šećera po ukusu. Ja sam morala dodati još dvije žlice šećera jer sam imala ribizle, maline i jagode.
- Ostavite smjesu da se ohladi.
- Ocijedite voće od soka.
- Ako ste imali konzervirani kompot:
- Ocijedite voće od soka.
- Ako ste uzeli banane:
- Ogulite banane i narežite ih na željenu veličinu.
- Zalijte biskvit s nekoliko žlica voćnog soka ili šećerne vode.
- Pripremite želatinu u odvojenoj posudici prema uputstvu na vrećici.
- U jogurtu otopite 100 g šećera.
- Pripremite šlag kao što piše na pakiranju.
- U otopljenu želatinu stavite nekoliko žlica jogurta i promiješajte dobro žlicom. Želatinu s malo jogurta prelijte u potpunosti u jogurt i dobro izmiješajte. Tako ćete izbjeći grudice.
- Podesite svoj mikser u kojem se nalazi šlag na srednju ili sporu brzinu te postupno ulijevajte jogurt sa šećerom i želatinom. Ako smjesa postane potpuno tekuća, ubacite jednu po jednu vrećicu šlaga u prahu. Na kraju biste trebali dobiti polu čvrstu smjesu.
- Biskvit i voće moraju biti mlaki ili hladni.
- Možete poslagati voće na biskvit i preliti sa smjesom, umiješati voće u smjesu te preliti u kalup s biskvitom ili, kao što je ovdje napravljeno, uliti pola smjese, rasporediti voće, uliti ostatak te ukrasiti od gore.
- Ostavite kolač na nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo