Zaboravljena jela: Pogledajte što se nudilo za doručak u Gradskom podrumu 1935. godine
Uloga ‘Gradske kavane’ u prošlosti je bila puno važnija nego danas. Tamo su se okupljali intelektualci, umjetnici, boemi i političari kako bi diskutirali o važnim stvarima. Uz brojne gradske kavane, gradovi su imali i svoje restorane, u pravilu u centru grada. Pogledajte što je zagrebački Gradski podrum nudio za doručak 1935. godine.
Kada ste zadnji puta u nekom resotoranu vidjeli ponude poput “Ciganskog gulaša” ili “Mozak s jajem”? Zagrebački gradski restoran “Gradski podrum” imao ih je u svojoj ponudi doručaka 1935. godine, u periodu između dva svjetska rata.
Gradski podrum je inače naziv za brojne gradske restorane diljem Hrvatske, koji su se u pravilu nalazili na glavnim gradskim trgovima, tik pored gradskih kavana.
Ponuda za ručak im je bila još veća: razne juhe, riba, kompoti, tjestenine, variva, gotova jela, voće, salate, sir…
Model “gradskih” restorana otišao je u povijest s privatizacijom, ali zato ovakve fotografije građani čuvaju i dijele ih na društvenim mrežama, kao male djeliće povijesti.