Boral čuvar mlijeka nekada se redovno koristio prilikom zagrijavanja mlijeka, sirupa, kuhanja tjestenine i variva i još mnogočega. Riječ je o komadu stakla kojeg je proizvodila Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič u Puli, a koji je pomagao da tekućina ne iskipi iz posude.
Čuvar mlijeka izrađen od vatrostalnog boral stakla, nekada se mogao pronaći u svakoj kuhinji. Riječ je o korisnoj spravici koja je kuharima i kuharicama pomagala da im tekućina ne iskipi iz posude.
“Boral čuvar mlijeka stavljen na dno posude isključuje svaki rizik prelijevanja i omogućuje mirno ključanje mlijeka, sirupa, tjestenine, variva čokolade, itd. Čuvar mlijeka izrađen je od vatrostalnog boral stakla i kao takav može se upotrijebiti bez ikakvih mjera predostrožnosti”, piše u uputstvima za korištenje.
Za proizvodnju čuvara mlijeka bila je zaslužna Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič u Puli, koja je svoje proizvode, osim na tadašnje jugoslavensko tržište, plasirala i u europske zemlje poput Italije, Francuske, Njemačke, Švedske i Poljske.
Tvrtku su 90-ih godina kupili Nijemci, no ona djeluje i danas pod nazivom Tvornica stakla Duran Pula.